X

Διπλωματικό «θρίλερ» για την Ουκρανία

Άρση του αδιεξόδου μέσω της διπλωματικής οδού επιχειρούν Μόσχα και Δύση για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σήμερα στην Ρώμη.

Ant1news

Λύση σε διπλωματικό επίπεδο αναζητείται από όλες τις πλευρές σε μια ύστατη προσπάθεια να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Κριμαία.

Στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, στο Παρίσι,  μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε από με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να ξεκινήσουν "απευθείας συνομιλίες" μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, ώστε να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση.

Πάντως, αντιφατικές είναι πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών Λαβρόφ – Κέρι. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες (που είχαν συναφθεί στο Κίεβο) την 21η Φεβρουαρίου». Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε «συμφωνία». Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι δεν υπήρξε «καμιά συμφωνία» ανάμεσα στον Κέρι και στον Λαβρόφ.

Και ο ίδιος ο Τζον Κέρι, δήλωσε από το Παρίσι ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις στις επόμενες ημέρες». Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει να συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα Πέμπτη στη Ρώμη.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να "εξομαλυνθεί" η κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική τους συνομιλία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Για την κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν νωρίτερα και οι υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καθώς και της Ουκρανίας, κατά τις οποίες συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης να πραγματοποιηθούν άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, ενώ ζήτησαν και την άμεση αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, πάντως, απέρριψε το αίτημα των χωρών της Δύσης να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας διπλωματικών επαφών στις οποίες διακυβεύονταν πολλά στο Παρίσι.

Συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης με θέμα την ουκρανική κρίση, ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσουν στις 14:30 τοπική (19:30 GMT) στη Νέα Υόρκη.

Αυτή θα είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή. Τη Δευτέρα η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση μετατράπηκε σε «διάλογο κωφών» με την Ρωσία να δέχεται πιέσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς όμως να αλλάξει θέση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάλιστα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση μετά το τέλος αυτής της δημόσιας συνεδρίασης, σαφές δείγμα του χάσματος μεταξύ των μελών του.

Η Μόσχα, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτοντας το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας.