X

Στα 6,4 δις οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών τραπεζών εκτιμήθηκαν σε 6,4 δις ευρώ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Αυτό ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τα stress tests των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank χρειάζεται 262 εκατ. ευρώ, η Eurobank 2,945 δις ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 2,183 δις ευρώ, η Πειραιώς 425 εκ. ευρώ, η Τράπεζα Αττικής 397 εκατ. και η Πανελλήνια Τράπεζα 169 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, συνολικά θα χρειαστούν 6,382 δις ευρώ.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών βγήκαν σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο προβλέπει ύφεση 4,2% για το 2013 και συνεχόμενη ανάπτυξη από το 2014 και μετά, 0,6% για φέτος, 2,9% για το 2015 και 3,7% για το 2016.

Το ΤΧΣ θα παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες εάν ζητηθεί

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έλαβε γνώση των κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, και θα παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση, εάν ζητηθεί, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο, όπως ανακοίνωσε.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Αναστασία Σακελλαρίου, δήλωσε ότι το Τ.Χ.Σ. θα στηρίξει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους θέση, μεταξύ άλλων και μέσω της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές.