X

Στην αντεπίθεση ο Παπούλιας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Οξύμωρο οι Έλληνες να υλοποιούν επώδυνα προαπαιτούμενα όταν η Γερμανία αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ant1news

Ο Κάρολος Παπούλιας έθεσε τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Γερμανό ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Γνωρίζετε τους προσωπικούς δεσμούς που έχω με τη Γερμανία. Οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσω την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων» ανέφερε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε:

«Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής. Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών. Η θέση σας ότι "δεν υφίσταται θέμα" είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Με επανάληψη της σταθερής θέσης της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, παρά μόνον ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, απάντησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, στον Κάρολο Παπούλια, στην αντιφώνησή του.