X

Με λυμένο το θέμα των τραπεζών στο Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας

Με λυμένο το θέμα τον τραπεζών πηγαίνει τη Δευτέρα στο Εurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα των τραπεζών δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση της τρόικας, αφού στις σημερινές επαφές του Γιάννη Στουρνάρα με τον Πολ Τόμσεν φαίνεται ότι έκλεισε σε μεγάλο βαθμό το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, έως την άλλη Κυριακή οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, μιας και όπως όλα δείχνουν, οι ανακοινώσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank βοήθησε στο θέμα των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Όσον αφορά στην εμπλοκή του ΔΝΤ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι αιφνιδίασε τους ευρωπαίους ως προς την ένταση. «Δεν είναι απλό το θέμα. Έχει εμπλοκή το ΔΝΤ στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για το ρόλο του ΔΝΤ που έχουν πρόγραμμα», τονίζει ο αξιωματούχος.

Τέλος όσον αφορά στο νομοσχέδιο των τραπεζών, ενδεχομένως να λυθεί την άλλη εβδομάδα, όπως και το φορολογικό. «Ενδεχομένως μονομερώς να υπάρχουν αποφάσεις σε κάποια σημεία για το φορολογικό», τονίζει το ίδιο πρόσωπο.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας τόνισε για τους ανασφάλιστους ότι το θέμα είναι κυβερνητικό και αναμένεται η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ποσό που θα χρειαστεί για την κάλυψή τους. Πρόσθεσε πάντως ότι το θέμα αυτό αφορά στην επόμενη αξιολόγηση.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το ζήτημα των φαρμακείων η κυβέρνηση το απέφυγε εντέχνως, ενώ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, πρόσθεσε ότι παραμένει η πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο εντός φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή. «Δεν έχουμε καμία απάντηση από την τρόικα», τόνισε.

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι το παραμένουν ανοιχτά ορισμένα θέματα (φαρμακεία, γάλα, φάρμακα), ενώ υπάρχει σύγκλιση στο ζήτημα των βιβλίων. Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων αναμένεται από την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομικών , Γιάννης Στουρνάρας, και οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχωρούν αύριο για τις Βρυξέλλες όπου τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup.