X

Στα σκαριά σχέδιο για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης

Τον δρόμο για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα ανοίγει η κυβέρνηση.

Ant1news



Ήδη έχει ανατεθεί προς επεξεργασία σε εισαγγελικό λειτουργό σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τους όρους και τις προϋποθέσεις της καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, η οποία απαγορεύεται στη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη περιέλθει το σχέδιο της σχετικής ΚΥΑ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να διατυπώσει σχόλια και παρατηρήσεις επί του περιεχομένου αυτής και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των καλλιεργημένων εκτάσεων και τις κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τους όρους.

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση από τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, η οποία είχε υπογραμμίσει ότι ενώ ο σχετικός νόμος για την έκδοση της ΚΥΑ έχει ψηφιστεί από το 2013, η απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Η κ. Γιαταγάνα έχει επισημάνει τα οφέλη της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη γεωργία, στη βιομηχανία και το εμπόριο.

Σε έγγραφο, μάλιστα, του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που είχε επικαλεστεί η ίδια, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωνε ότι η ολοκλήρωση του εθνικού θεσμικού πλαισίου που θα είναι εναρμονισμένο με τους Κανονισμούς της ΕΕ, θα γινόταν εγκαίρως, ώστε την άνοιξη (εποχή σποράς) του 2014 να υπάρχει βάσει αυτού η δυνατότητα καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης από ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται ότι η κλωστική κάνναβη διαφέρει από τις άλλες ποικιλίες κάνναβης, καθώς η περιεκτικότητα σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη), της ψυχοτρόπου ναρκωτικής ουσίας που περιέχει η κάνναβη, είναι ελάχιστη (μικρότερη από 0,2%). Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης καλλιεργούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, έχοντας πάρει την έγκριση της ΕΕ.