X

Σε ψυχροπολεμικό τοπίο οι διπλωματικές πιέσεις στη Μόσχα

ΗΠΑ και Ευρώπη απειλούν τη Μόσχα με σκληρές κυρώσεις εάν προσαρτήσει την Κριμαία.

Ant1news


Σε ψυχροπολεμικό τοπίο κλιμακώνονται οι διπλωματικές πιέσεις στην Ρωσία για να μην προσαρτήσει την Κριμαία. Στις ασκήσεις του ρωσικού στρατού, οι Ουκρανοί απαντούν με τη μεταφορά πυραύλων στην περιοχή Κανίβ, στον ποταμό Δνείπερο, στην κεντρική Ουκρανία.

Κινήσεις για την κατοχύρωση θέσεων, ενόψει του ραντεβού που έδωσαν την Παρασκευή, στο Λονδίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κερι και Σεργκέι Λαβρόφ, στο οποίο η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει πως θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την εκτόνωση της έντασης.

Εν αναμονή της τέταρτης αμερικανο-ρωσικής συνάντησης αλλά και του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον οποίο επανέλαβε ότι το «δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική βάση».

Με το Ρώσο πρόεδρο συνομίλησε, δια ζώσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο ΟΑΣΕ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα στείλει παρατηρητές στην Κριμαία διότι θεωρεί ότι το δημοψήφισμα είναι «παράνομο».

Η Ευρώπη δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δήλωσε εκ μέρους της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ απειλούν τη Μόσχα και με σκληρές κυρώσεις. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα  υπερψηφίσει και σχετικό νομοσχέδιο.

Η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την ουκρανική κρίση που θα οδηγούσε σε περιορισμούς σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προκαλούσε την ανάλογη αντίδραση της Μόσχας, απάντησε ο Αλεξέι Πουσκόφ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.

«Ασφαλώς, η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα» είπε ο Πουσκόφ μιλώντας στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «άνευ προηγουμένου πάγωμα» των πολιτικών επαφών, συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή «θα ήταν χειρότερη απ' ό,τι συνέβαινε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται μόνο από 28 χώρες και ο κόσμος δεν περιορίζεται σ' αυτήν», πρόσθεσε ο Πουσκόφ, καλώντας τις Βρυξέλλες να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση και λογική".