X

Εσκεμμένα άλλαξε πορεία το boeing-φάντασμα

Κάποιος εσκεμμένα οδήγησε το μοιραίο αεροσκάφος προς τα νησιά Ανταμάν, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία.

Ant1news

Νέο επεισόδιο στο θρίλερ με το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, δημιουργούν τα δεδομένα που καταγράφηκαν από τα στρατιωτικά ραντάρ καταδεικνύουν ότι το αεροσκάφος κατευθύνθηκε σκοπίμως κατά μήκος των ακτών της Μαλαϊκής Χερσονήσου προς τα νησιά Ανταμάν. 

Σύμφωνα το Ρόιτερς που επικαλείται δύο πηγές, ένα άγνωστο αεροσκάφος, που οι αρχές εκτιμούν ότι ήταν το αγνοούμενο Μπόινγκ, ακολουθούσε μία πορεία μεταξύ ενδεικτικών σημείων διαδρομής -γεγονός που δείχνει ότι ο χειριστής του τη δεδομένη στιγμή ήταν κάποιος που διέθετε την απαραίτητη εκπαίδευση- όταν εντοπίστηκε για τελευταία φορά το στίγμα του από το στρατιωτικό ραντάρ στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της χώρας. 

Σύμφωνα με το τελευταίο στίγμα του που κατέγραψε το στρατιωτικό ραντάρ, το Μπόινγκ κατευθυνόταν προς τα Νησιά Ανταμάν της Ινδίας, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ της Θάλασσας του Ανταμάν και του Κόλπου της Βεγγάλης, είπαν οι πηγές αυτές.

 Ως ενδεικτικά σημεία διαδρομής ορίζονται οι γεωγραφικές θέσεις, που συντάσσονται υπολογίζοντας το γεωγραφικό μήκος και το γεωγραφικό πλάτος, και βοηθούν τους πιλότους να οδηγούν το αεροσκάφος κατά μήκος δεδομένων αεροδιαδρόμων. 

Μία τρίτη πηγή που γνωρίζει τις έρευνες δήλωσε ότι οι αρχές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στη θεωρία της δολιοφθοράς, δηλαδή κάποιος να γνώριζε από χειρισμό αεροσκάφους και σκοπίμως να παρεξέκλινε κατά εκατοντάδες μίλια από τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει το Μπόινγκ από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο. 

"Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι εξετάζουμε (το σενάριο) δολιοφθοράς και ότι η αεροπειρατεία εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή", είπε η ίδια πηγή, ένας ανώτατος αξιωματικός της μαλαισιανής αστυνομίας. 

Οι πληροφορίες και των τριών πηγών αποτελούν την πρώτη σαφή ένδειξη ότι η πιθανότητα δολιοφθοράς βρίσκεται στο επίκεντρο των επίσημων ερευνών σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους. 

Ύστερα από τα νέα αυτά στοιχεία, είπαν οι πηγές, οι διεθνείς έρευνες επεκτάθηκαν τόσο στη Θάλασσα του Ανταμάν όσο και στον Ινδικό Ωκεανό. Σε μία πιο λεπτομερή περιγραφή σχετικά με τον εντοπισμό του Μπόινγκ από το στρατιωτικό ραντάρ που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι δύο πρώτες πηγές είπαν ότι το τελευταίο επιβεβαιωμένο στίγμα της πτήσης MH370 ήταν στα 35.000 πόδια, περίπου 144 χιλιόμετρα στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας με κατεύθυνση προς το Βιετνάμ και κοντά στο σημείο διέλευσης "Ιγκάρι". Η ώρα ήταν 1:21 π.μ. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το στρατιωτικό ραντάρ, το αεροπλάνο στη συνέχεια έκανε απότομα στροφή προς τα δυτικά και κατευθύνθηκε σε ένα σημείο που ονομάζεται "Βάμπι", βορειοανατολικά της επαρχίας Ατσέχ της Ινδονησίας, και χρησιμοποιείται από αεροσκάφη με προορισμό τη Μέση Ανατολή. 

Από εκεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατευθύνθηκε νότια του νησιού Πουκέτ της Ταϊλάνδης και εντοπίστηκε για τελευταία φορά να κατευθύνεται βορειοδυτικά ακολουθώντας μία πορεία πάνω από τα Νησιά Ανταμάν που χρησιμοποιείται από πτήσεις με προορισμό την Ευρώπη. Η ώρα ήταν 2:15 π.μ. - η ίδια ώρα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολεμική Αεροπορία την Τετάρτη. 

Την Παρασκευή, ανώτατος αξιωματούχος της μαλαισιανής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Κουάλα Λουμπούρ συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για να διακριβωθεί αν υπάρχουν πληροφορίες από δορυφόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Μπόινγκ. 

Παράλληλα, το Βιετνάμ περιόρισε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης υποβαθμίζοντάς τις από "επείγουσες" σε "τακτικές", όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας. 

"Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης θα διατηρήσουν να εργάζονται επί 24ώρου βάσεως με τον χαρακτήρα του 'επείγοντος'", αλλά ο χαρακτηρισμός των επιχειρήσεων ως "τακτικών" σημαίνει ότι "μόνο ένα τμήμα της συνολικής δύναμης θα μετέχει στις έρευνες", διευκρίνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Μεταφορών της χώρας Φαμ Κούι Τιέ, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας και Διάσωσης. 

Έρευνες στον Ινδικό με αμερικανική «επίβλεψη» 

Οι έρευνες για το αεροπλάνο της εταιρείας Malaysia Airlines επεκτάθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό, έπειτα από "νέες πληροφορίες" που επικαλείται ο Λευκός Οίκος και οι οποίες δείχνουν πως το αεροπλάνο συνέχισε να πετάει για πολλές ώρες μετά την εξαφάνισή του από τις οθόνες των ραντάρ, πριν από έξι ημέρες. 

"Απ' ό,τι καταλαβαίνω, βάσει νέων πληροφοριών, όχι απαραιτήτως αδιαμφισβήτητων, αλλά νέων, η ζώνη των ερευνών διευρύνθηκε στον Ινδικό Ωκεανό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. 

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε πως έστειλε τρία πλοία και τρία αεροσκάφη για να βοηθήσουν στις έρευνες. Αναπτύσσονται στη Θάλασσα του Ανταμάν στον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, υποστηρίζουν πως το Μπόινγκ 777 συνέχισε να μεταδίδει ένα αυτόματο σήμα επί ώρες αφότου  εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ. Τα συστήματα μετάδοσης προσπαθούσαν κατά τακτά διαστήματα να συνδεθούν με έναν ή περισσότερους αναμεταδότες δορυφόρους, σύμφωνα με τις πηγές αυτές. 

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε ένα πλοίο και ένα αεροπλάνο στη ζώνη αυτή, δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ζητώντας να μην κατονομαστεί. 

"Το USS Kidd διαπλέει τα στενά της Μαλάκας καθ' οδόν για τον Ινδικό Ωκεανό", δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο αξιωματούχος αυτός, αναφερόμενος στο ένα από τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλλικά που συμμετέχουν στις έρευνες, μαζί με το USS Pinckney. Τα δύο πλοία ήταν μέχρι τώρα ανεπτυγμένα στον κόλπο της Ταϊλάνδης. 

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή του, το μυστήριο παραμένει γύρω από την τύχη της πτήσης MH370 που εκτελούσε δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες.  

«Μυστήριο γεγονός στον βυθό» εντόπισαν επιστήμονες 

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν ένα "γεγονός στο θαλάσσιο βυθό" που μπορεί να συνδέεται με πρόσκρουση του αγνούμενου αεροπλάνου. Το γεγονός καταγράφηκε στις 2:55 π.μ. του Σαββάτου στα ύδατα ανάμεσα στη Μαλαισία και το Βιετάμ, δήλωσαν σεισμολόγοι και φυσικοι στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. 

Αυτό σημαίνει πως η καταγραφή έγινε μιάμιση ώρα μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου από το ραντάρ. Η περιοχή βρίσκεται 116 χλμ. βορειοανατολικά από την τελευταία επιβεβαιωμένη θέση του αεροπλάνου, δήλωσαν οι επιστήμονες.  

"Δεν θυμάμαι άλλη υπόθεση αυτού του τύπου, στην οποία να διαθέταμε τόσο λίγες ενδείξεις για το τι συνέβη", δήλωσε ο Ραβικουμάρ Μανταβαράμ, ειδικός στην αεροδιαστημική του γραφείου συμβούλων Frost & Sullivan Asia Pacific. 

Οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί αρχικά στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανατολικά της Μαλαισίας, κατά μήκος της διαδρομής που επρόκειτο να ακολουθήσει το Μπόινγκ 777. Η τελευταία γνωστή θέση του ήταν στα μισά της απόστασης ανάμεσα στις ακτές της Μαλαισίας και εκείνες του Βιετνάμ. 

Με την επέκταση των ερευνών στον Ινδικό Ωκεανό, τον τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου με μέσο βάθος σχεδόν 3.900 μέτρα, η ζώνη που πρέπει να ερευνηθεί είναι τεράστια. Είναι σαν περνάμε "από μια σκακιέρα σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο", δήλωσε στο CNN ο διοικητής Ουίλιαμ Μαρκς του 7ου Στόλου των ΗΠΑ. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να επιχειρεί υπό το συντονισμό της Μαλαισίας, πρόσθεσε ο στρατιωτικός.