X

Ασφυκτικό πρέσινγκ της τρόικας για τις απολύσεις

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό επιτελείο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που επιμένει σε αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποσύρει την απαίτηση για απολύσεις στο Δημόσιο και το 2015, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να περάσει γιατί θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων.

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις και για απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με τους αξιωματούχους του υπουργείου οικονομικών να σχολιάζουν «δεν μπορείς να έρχεσαι ως τρόικα και να ζητάς μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μία ισορροπία που έχει υπάρξει, να ζητάς με το ζόρι απελευθέρωση την στιγμή που εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης για το θέμα, και εσύ να ζητάς κάτι επιπλέον».

Καθώς ούτε οι τριετίες έχουν φύγει από το τραπέζι, οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. «Είμαστε σε φάση να δούμε σε τι μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς και σε τι οι άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Για την κυβέρνηση, παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της τρόικας. Ωστόσο για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι «ο χρόνος πιέζει και τους δύο, αφού δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε, αλλά και εκείνοι».