X

Προς συμφωνία για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ.

Ant1news

Η διαπραγμάτευση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ενώ ομόθυμα οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν τη θέλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης.

Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που πρέπει να ρυθμίζουν τα εργασιακά θέματα και την αντίρρησή τους με την έκτη πράξη υπουργικού συμβουλίου, που κατήργησε τη διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης, και με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και των ωριμάνσεων χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε πως η διαπραγμάτευση εργοδοτών εργαζομένων για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση γίνεται σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον.«Μη ξεχνάτε» είπε ο κ. Παναγόπουλος «ότι εξελίσσεται μία διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας, απόντος του "ξενοδόχου". Οι "ξενοδόχοι", είναι εργοδότες και εργαζόμενοι… Είναι αδιανόητο λοιπόν, να συζητάνε οποιαδήποτε άλλη μεταβολή σε τριετίες ή σε καθεστώς ομαδικών απολύσεων».

Θέμα λίγων ημερών είναι η υπογραφή συμφωνίας της ΕΓΣΣΕ, κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη. «Είμαι βέβαιος ότι τα μαθήματα του παρελθόντος θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης προτάσσοντας συναινετικά κριτήρια… Το ελληνικό εμπόριο, ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, δυσκολεύεται να διατηρήσει τους εργαζομένους του. Χωρίς συνεννόηση και συναίνεση, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η ανεργία όσο και αν υποχωρήσουν τα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς τόνισε: «Οι Κοινωνικοί Εταίροι επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τη στήριξή τους στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και σε καμία περίπτωση δεν εκχωρούν στην κυβέρνηση και στη Τρόικα την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης δήλωσε ότι «με δεδομένο το ισχύον πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού που μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση νομοθέτησε κατόπιν εντολών της τρόικας, ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση υπογραφής Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ώστε αφ’ ενός να διατηρήσουμε ζωντανό τον θεσμό και αφ’ ετέρου να θωρακίσουμε τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Δυστυχώς παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην κοινωνία, η τρόϊκα εκβιάζει για την κατάργηση των εναπομεινάντων επιδομάτων, των τριετιών, της απελευθέρωσης των απολύσεων και της αλλαγής διατάξεων του Ν.1264/82 όπως το lock out & τον τρόπο απόφασης των κινητοποιήσεων».