X

Πέθανε ο ναύτης του πιο διάσημου φιλιού

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο «πρωταγωνιστής» του πιο διάσημου φωτογραφικού ενσταντανέ παγκοσμίως!

Ant1news

Ήταν 14 Αυγούστου του 1945, όταν ο Γκλεν Μακ Ντάφι, ναύτης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, στο άκουσμα της λήξης του Β παγκοσμίου Πολέμου, άρπαξε μια άγνωστη νοσοκόμα και την φίλησε καταμεσής της  Times Square της Νέας Υόρκης.

Τη στιγμή απαθανάτισε ο Alfred Eisenstaedt και μία εβδομάδα αργότερα η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο TIME και από τότε έχει αναπαραχθεί άπειρες φορές και  προβάλλεται σε όλες τις πατριωτικές εκδηλώσεις ως σύμβολο της χαράς που ένοιωσαν όλοι οι Αμερικανοί για την λήξη του πολέμου, με αποτέλεσμα να είναι μέχρι και σήμερα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες παγκοσμίως. 

Ο "πρωταγωνιστής"  της φωτογραφίας υπηρετούσε στο αμερικανικό ναυτικό και έμαθε τα νέα για τη λήξη του πολέμου ενώ ταξίδευε με το τρένο. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, βγήκε στη Νέα Υόρκη και πανηγύριζε με τον κόσμο στην Times Square, όταν είδε απέναντί του μια όμορφη νοσοκόμα. Εντελώς αυθόρμητα, του ήρθε να τη φιλήσει, δημιουργώντας έτσι το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο!

Για πολλά χρόνια κανείς δεν γνώριζε με σιγουριά την ταυτότητα του ζευγαριού. Το 2007 όμως ο Γκλέν Μακ Ντάφι, βετεράνος του πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι αυτός ήταν ο «αυθόρμητος» ναύτης. Πολλοί το αμφισβήτησαν, καθώς αρκετοί είχαν δηλώσει το ίδιο πράγμα στο παρελθόν, όμως ο Λόις Γκίμπσον, ιατροδικαστής στην Αστυνομία του Χιούστον και θεωρούμενος κορυφαίος στην ειδικότητά του, ταυτοποίησε την δομή των οστών του Μακ Ντάφι με αυτή του ναύτη της φωτογραφίας.

Ο πρωταγωνιστής της φωτογραφίας, ο Γκλεν Μακ Ντάφι, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, σε ηλικία 86 ετών από φυσικά αίτια, έχοντας περάσει τα τελευταία του χρόνια στο Ντάλας του Τέξας.