X

Τι αλλάζει στην χορήγηση φορολογικής ενημερότητας;

Αναγκαστικός συμψηφισμός για όλα τα ποσά. Φορολογική ενημερότητα για χρέος έως 30 ευρώ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Έρχεται συμψηφισμός οφειλών, υποχρεωτικά, ακόμη και για ποσά κάτω των 1.500€, ενώ θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα για οφειλές έως 30 ευρώ.

Σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε υποχρεωτικό συμψηφισμό επιστροφών φόρου ακόμη και κάτω των 1.500 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος ζητά από την εφορία αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. 

Ειδικότερα:

- Δεν μπλοκάρεται πλέον η έκδοση φορολογικής ενημερότητας στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έως 30 ευρώ.

- Συμψηφίζονται με τυχόν υποχρεώσεις προς το δημόσιο ποσά από επιστροφές φόρου έως και 1.500 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς ο συμψηφισμός γινόταν για ποσά επιστροφής άνω των 1.500 ευρώ.

- Αίρονται οι δυσκολίες για έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (λειτουργούν σε περιοχές που έκλεισαν εφορίες). Το αποδεικτικό μπορεί να χορηγείται μέσω fax και ταχυδρομικά.

Εν τω μεταξύ, τρεις δόσεις για τέσσερις φόρους θα περιμένουν όλους  τους φορολογούμενους το καλοκαίρι, καθώς στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης θα ενσωματώνονται όλοι οι φόροι, ακόμη κι εκείνοι που για το 2013 πληρώθηκαν μεμονωμένα, όπως ο Φόρος Πολυτελείας για τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού.