X

Απανωτές συσκέψεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Σε αναζήτηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες βρίσκεται η κυβέρνηση

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα διανεμηθεί το «κοινωνικό μέρισμα» στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, αναζητούν τα στελέχη της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών, σύσκεψη με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνου Τσακλόγου, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη, ενώ ακολούθησε νέα συνάντηση το απόγευμα.

Κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στις συζητήσεις, τόνισε ότι «βάλαμε τη βάση της συζήτησης» και πως «αναμένουμε στοιχεία από ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ και ΟΓΑ τα οποία θα διασταυρωθούν στη συνέχεια με στοιχεία του ΚΕΠΥΟ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σημείο αναφοράς είναι τα 475 εκατ. ευρώ», τονίζοντας ότι «ο αριθμός των δικαιούχων και τα εισοδηματικά όρια αλληλοεπηρεάζονται».

«Η συζήτηση ξεκίνησε με εισοδηματικά όρια 7.000 έως 10.000 ευρώ», ανέφερε το ίδιο στέλεχος, διευκρινίζοντας ότι «τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψιν είναι του 2012 (δηλώσεις 2013)». Όπως είπε, θα υπάρξουν και περιουσιακά κριτήρια. «Πιθανότατα θα εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία», σημείωσε, όμως, ξεκαθάρισε ότι «ακόμα δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες»

Σύμφωνα με τον ίδιο, δικαιούχοι θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι: εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι (εφόσον πληρούν τα κριτήρια), ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα (αναμένουν στοιχεία από τον ΟΑΕΕ) και ΑμεΑ, που ενδεχομένως να ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Μετά το πέρας της πρωινής συνάντησης, άλλο κυβερνητικό στέλεχος, δήλωσε ότι γίνεται συγκέντρωση στοιχείων από διάφορους φορείς, προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια ποιοι το δικαιούνται και πρόσθεσε ότι τα επιδόματα πρέπει να είναι στοχευμένα για να βοηθηθούν οι πλέον αδύναμοι. Σημείωσε παράλληλα, ότι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα θα είναι ανάλογα εκείνων για τα οικογενειακά επιδόματα.

Άλλος παράγοντας που ήταν παρών στη συνάντηση τόνισε από την πλευρά του ότι «έχουμε τα στοιχεία από τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά το δύσκολο είναι ο αριθμός των δικαιούχων».