X

Εθνική: Κέρδη 809 εκ. ευρώ το 2013

Στο ταμείο του βλέπει την μεταστροφή επί τω θετικότερω του οικονομικού κλίματος ο Όμιλος της ΕΤΕ, που κατέγραψε κέρδη 547 εκατομμυρίων μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Καθαρά κέρδη ύψους 809 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε το 2013 ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος,  εκ των κυρίως τα 547 στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου,  λόγω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στο τελευταίο τρίμηνου του προηγούμενου έτους. Η χρήση του 2012 είχε κλείσει με σημαντικές ζημίες για τον Όμιλο ύψους 2,14 δις.

Ιδιαίτερα θετική συμβολή στην κερδοφορία έπαιξε η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία Finansbank, η οποία παρά τις αντίξοες χρηματοπιστωτικές συνθήκες ιδιαίτερα στην στροφή του έτους, συνεισέφερε κέρδη 439 εκατομμυρίων.

Ο δείκτης καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών, τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» εμφάνισαν τάση συγκράτησης, καθώς έφθασαν στο 27,4% του συνόλου σε ότι αφορά το εγχώριο χαρτοφυλάκιο, έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 30 μονάδες βάσης. Σε επίπεδο Ομίλου τα «κόκκινα δάνεια» αντιστοιχούν στο 22,5% του συνόλου.

Από την ανακοίνωση της Τράπεζας προκύπτει ακόμη:

-η διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκεια ς της Εθνικής, με τον δείκτη των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) να ανέρχεται σε 11,2%

-η σημαντική αύξηση της καταθετικής βάσης του Ομίλου.

-η μείωση της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα.

-ο περιορισμός της σχέσης δανείων προς καταθέσεις στο 90% από 101% στο τέλος του 2012.

-η κάλυψη των υπολογισθεισών κεφαλαιακών αναγκών (βάσει των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος) εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα για το 2013, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Αντώνης Τουρκολιάς, τόνισε ότι «βασική κινητήρια δύναμη για την επιστροφή σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης  αποτελεί η συνεχής βελτίωση των συνθηκών στον επιχειρηματικό τομέα. Η Εθνική Τράπεζα, πρωτοστατεί και πάλι σε αυτήν την προσπάθεια στηρίζοντας την δημιουργικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια και χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά».