X

Πρόβλημα με την Σύνοδο της G8 στο Σότσι τον Ιούνιο

Κάμερον και Μέρκελ θεωρούν ότι η Σύνοδος της G8, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στο Σότσι, θα πρέπει να ακυρωθεί.

Ant1news

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δεν αναμένει πλέον ότι θα διεξαχθεί μια Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου τον Ιούνιο στο Σότσι, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσία.

Το πολιτικό περιβάλλον δεν είναι ορθό για μια τέτοια συνάντηση επί του παρόντος, είπε η Μέρκελ στη Χάγη όπου διεξάγεται η Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια.

«Έχουν ήδη οριστεί σαφείς συνέπειες για φέτος, κατά την άποψή μου», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, από τη Χάγη, δήλωσε ότι η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη πρέπει να ακυρώσει τη σύνοδο της G8 στο ρωσικό θέρετρο Σότσι τον Ιούνιο.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα γίνει μια σύνοδος της G8 φέτος στη Ρωσία. Αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον πριν από τη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια. «Οι προετοιμασίες για την σύνοδο του Ιουνίου έχουν ήδη ανασταλεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο Κάμερον εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» και διεμήνυσε ότι η όποια περαιτέρω εισβολή του ρωσικού στρατού θα πυροδοτήσει την επιβολή νέου κύματος κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Πρέπει να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση και στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα ήταν εντελώς απαράδεκτο να προχωρήσει περισσότερο εντός του εδάφους της Ουκρανίας και ότι αυτό θα πυροδοτούσε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες χώρες. Πρέπει να είναι πολύ σαφές αυτό» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.