X

Μικρά περιθώρια αλλαγών στο γάλα - Απορρίπτονται οι προτάσεις των αγελαδοτρόφων

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι προς όφελος των καταναλωτών, λέει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ant1news

Απορρίφθηκε πριν καλά καλά έρθει, η πρόταση των αγελαδοτρόφων για το γάλα από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι ρυθμίσεις του ΟΟΣΑ θα παρουσιαστούν από την Κυβέρνηση, έως την Παρασκευή και θα είναι ενταγμένες στο Πολυνομοσχέδιο που θα φέρει η Κυβέρνηση. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών. Γι΄ αυτό είμαι και βέβαιος ότι όταν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας διαβάσουν στις λεπτομέρειές τους αυτές τις ρυθμίσεις, θα τις στηρίξουν. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφίσουμε στη Βουλή των Ελλήνων να έχουμε στην πατρίδα μας ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά είδη πρώτης ανάγκης» και συνέχισε λέγοντας ότι «οι ρυθμίσεις αυτές είναι για τους πολλούς ανυπεράσπιστους καταναλωτές, είναι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση τις προχωρεί και είμαι βέβαιος ότι πολιτικά θα τις πιστωθεί». 

Από την άλλη πλευρά, όπως επεσήμαιναν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις του «πακέτου ΟΟΣΑ» πρέπει να ψηφιστούν για δύο λόγους: πρώτον γιατί η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι χρήσιμες και δεύτερον γιατί υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές που δεσμεύει προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των μέτρων. Εάν οι ρυθμίσεις παρεκκλίνουν των όσων έχουν εξαγγελθεί, τότε δεν εξυπηρετείται ο στόχος που είναι να προκύψουν οφέλη για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από το πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αναγνωρίζονται ως θετικές οι ρυθμίσεις για το «γάλα ημέρας» και το «ελληνικό σήμα», διευκρίνιζαν πως δεν τίθεται προς συζήτηση ζήτημα ημερών διάρκειας του γάλακτος γιατί το όριο των 8, 10, ή και 11 ημερών, είναι τεχνολογικό όριο επιστημονικά προσδιορισμένο. 

Στο θέμα του γάλακτος, αναφέρθηκε χθες με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς εκτιμώντας ότι το όφελος του καταναλωτή από τη ρύθμιση για το γάλα, μπορεί να ξεπεράσει τα 5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, δεν υπαναχωρεί για το θέμα του γάλακτος και προειδοποιεί ότι θα παραιτηθεί αν δεν αλλάξει η επίμαχη διάταξη.

Στα κάγκελα βρίσκονται και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές ενόψει της κατάθεσης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.