X

Τι προβλέπει η συμφωνία της Κυβέρνησης για το γάλα-Ναι και από Τρόικα

Σε συμφωνία κατέληξαν σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αλλαγές  στο γάλα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Η συμφωνία αυτή η οποία έχει και την έγκριση της τρόικα προβλέπει την δημιουργία δυο κατηγόριων γάλακτος.

Η πρώτη κατηγορία θα αφορά το παστεριωμένο γάλα και θα έχει δυο υποκατηγορίες: 

- το γάλα ημέρας, που θα έχει διάρκεια συνολικά τριών ημερών από την συλλογή του έως και την κατανάλωση και

- το παστεριωμένο γάλα, η διάρκεια της ζωής του οποίου θα καθορίζεται με βάση τις τεχνικές παστερίωσης που θα ακολουθούνται από τις γαλακτοβιομηχανίες. 

Η δεύτερη κατηγόρια θα  ονομάζεται γάλα Υψηλής  Θερμικής Επεξεργασίας και θα αφορά το γάλα υψηλής παστερίωσης που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά.

Μάλιστα συμφωνήθηκε σε όλα τα προϊόντα παστεριωμένου γάλακτος να  υπάρχει επισήμανση με τις ημέρες διάρκειας τους π.χ γάλα 5 ημερών, 7 ημερών, 11 ημερών κτλ, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί ευκολότερα να αναγνωρίζει  και να επιλέγει τα προϊόντα που θέλει.

Η πρόταση που είχε αρχικά παρουσιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης  προέβλεπε τη θεσμοθέτηση μια νέας κατηγορίας η οποία να ονομάζεται  «γάλα ημέρας» το οποίο θα έχει διάρκεια από την ημέρα συλλογής τους έως και την λήξη του τρεις ημέρες. Για τα υπόλοιπα παστεριωμένα γάλατα η διάρκεια ζωής να καθορίζεται από την βιομηχανία με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Στην πρόταση δεν υπήρχε καμία αλλαγή αναφορικά με τα προϊόντα υψηλής παστερίωσης. Στην πρόταση αυτή είχε συμφωνήσει και η τρόικα.