X

Τέλος στη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας από 1η Ιουνίου 2014

Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία και τις ουρές των ασφαλισμένων για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας φέρνει το σύστημα «Άτλας».

Ant1news



Καταργείται από την 1η Ιουνίου 2014 η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων θα γίνεται πλέον on line με το σύστημα «Άτλας» από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, του συστήματος «Άτλας» (Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας), που αποτελεί μια θεμελιακή μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Ο υπουργός έκανε λόγο για «πραγματική επανάσταση» και χαρακτήρισε το καινοτόμο σύστημα την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Με το σύστημα «Άτλας», εκτός από την κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας, από τον φετινό Νοέμβριο, οι νέοι ασφαλισμένοι – μετά την 1.1.1994 – θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους.

Το σύστημα «Άτλας» - μέσω της δημιουργίας Ατομικών Ψηφιακών Λογαριασμών Ασφάλισης - συγκεντρώνει σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα το διαχρονικό ασφαλιστικό προφίλ για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Πλέον για κάθε εργαζόμενο θα δημιουργείται ένα είδος ηλεκτρονικού «ασφαλιστικού» βιογραφικού, το οποίο καταγράφει το σύνολο της επαγγελματικής διαδρομής, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος εισέλθει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας έως και τη συνταξιοδότησή του.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, καθώς αξιοποιούνται συνολικά, περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά, με το σύστημα "ΑΤΛΑΣ" αλλάζει ριζικά κάθε τι που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ως προς την παρακολούθηση και τη διαχείριση της ασφαλιστικής διαδρομής κάθε πολίτη».

Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Βρούτσης, ότι:

- Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή και από τον προσωπικό του υπολογιστή πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του. Δηλαδή, στην ψηφιακή απεικόνιση του συνόλου της ασφαλιστικής του πορείας. Από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του.

- Σε ποιον εργοδότη απασχολήθηκε, για πόση διάρκεια και με ποιο ασφαλιστικό καθεστώς.

- Η απαράδεκτη διαδικασία όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα της αναμονής για απονομή σύνταξης τελειώνει για πάντα. Έτσι, η έκδοση και απονομή σύνταξης, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, καθίσταται ζήτημα ημερών. Μετατρέπεται σε μια απλή διαδικασία χωρίς ενδιάμεσους, γραφειοκρατία και βασανιστική πολύχρονη ταλαιπωρία.

«Η δημιουργία του συστήματος "ΑΤΛΑΣ" που έχει ήδη ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, προχωρά με γοργούς ρυθμούς ωρίμανσης και θα είναι 100% έτοιμο ως το τέλος του 2015. Κύριος συντελεστής του εγχειρήματος, είναι η ΗΔΙΚΑ η οποία ενδυναμώνει και διευρύνει το ρόλο της», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Το σύστημα ΑΤΛΑΣ και το μήνυμα του υπουργού.