X

Μανιάτης: «Πλήρης λειτουργία του Κτηματολογίου έως το 2020»

«Έχουν, ήδη, επιτευχθεί οι περισσότεροι από τους όρους για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης».

Ant1news


Της Φαίης Χρυσοχόου

Η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Γιάννη Μανιάτη με τους Πρέσβεις των 27 κρατών- μελών της ΕΕ και την Task Force.

Στόχος της συνάντησης ήταν να παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, καθώς το έργο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, για το ΥΠΕΚΑ και την  Κυβέρνηση και συνιστά σε μεγάλο βαθμό σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Κράτους.

«Εργαζόμαστε σκληρά κι ήδη έχουν επιτευχθεί οι περισσότεροι από τους όρους που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και τη δημιουργία ενός σύγχρονου οργανισμού, ώστε να λειτουργήσει πλήρως το Κτηματολόγιο μέχρι το 2020. Προσαρμόζουμε στα ελληνικά δεδομένα τις βέλτιστες πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με συνέπεια και διαφάνεια. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε ένα αξιόπιστο έργο», τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης

 Δράσεις για Κτηματολόγιο

  • Απλοποίηση του πλαισίου ανάθεσης έργων ώστε να  ανατίθενται με τη συντομότερη διαδικασία,      χρησιμοποιώντας ως κριτήριο την οικονομικότερη προσφορά.
  • Προκηρύχθηκε εντός του 2013, η κτηματογράφηση του συνόλου των μη κτηματογραφημένων περιοχών της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 527 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στο 42% των δικαιωμάτων για ακίνητα και περίπου το 65% του εδάφους της Ελλάδας.
  • Με την συνεργασία της Task Force, ενισχύεται η δυνατότητα διαχείρισης έργων από την ΕΚΧΑ με την ίδρυση  Γραφείου Διοίκησης Έργων (Project Management Office).

Το  2014 αναμένεται να ανοίξουν τα πρώτα μη μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία, που θα ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ. Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να συμβάλει χρηματοδοτικά στην ολοκλήρωση αυτής της τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης για το Ελληνικό Κράτος.

Τελικός στόχος είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα που θα άρει οριστικά το ασαφές και ρευστό πλαίσιο ως προς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα τόσο των ιδιωτών όσο και του δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει πλέον ασφάλεια και εγγύηση στις συναλλαγές γης και να μη καθυστερούν ή σε πολλές περιπτώσεις να ακυρώνονται επενδυτικά σχέδια.