X

Ντάισελμπλουμ: «8,3 δις. ευρώ σε τρεις δόσεις για την Ελλάδα»

Η Ελλάδα θα λάβει 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρεις δόσεις, αλλά πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ant1news

 

Με θετικά μηνύματα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Όλι Ρεν και Μάριο Ντράγκι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όμως επέμειναν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς για τη διατήρηση της συνέπειας για την τήρηση του προγράμματος. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τοποθέτηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ και η τρόικα εκφράστηκε με πολύ θετικά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της Κυβέρνησης, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogoup.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης δήλωσε ευχαριστημένος για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για σειρά μέτρων που αφορούν την απελευθέρωση των αγορών, την απελευθέρωση των μεταφορών, το άνοιγμα κλειστών αγορών κι επαγγελμάτων στον ενεργειακό τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις .

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Ελλάδα θα λάβει 6,3 δις. στο τέλος Απριλίου, τα οποία καλύπτουν τις υποχρεώσεις πληρωμής ομολόγων τον Μάιο, κι από ένα δις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο  υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει εκπληρώσει συγκεκριμένους στόχους.

Η ανάπτυξη είναι μονόδρομος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της οικονομίας είπε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι στη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας. «Θα στηρίξουμε την Ελλάδα με αξιοποίηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, παράλληλα με την παροχή τεχνικής βοήθειας», κατέληξε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σήμερα μιλήσαμε για την στρατηγική ανάπτυξη της Ελλάδας όπου παρών ήταν και ο Ραιχενμπαχ, αλλά και για τον σωστό καταμερισμό των κεφαλαίων από τα διεθνή Ινστιτούτα, προς όφελος της ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποκάλυψε ότι και το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο για την πρόοδο της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ο Ντάισελμπλουμ συμμεριζόμενος την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί. «Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες. Στην επόμενη αξιολόγηση που θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο θα συζητήσουμε για νέο Πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά. Επέμεινε όμως ότι τώρα χρειάζεται επικέντρωση στην πλήρη εφαρμογή όλων των όρων του προγράμματος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή τρόπους που κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί ενώ σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση είναι η δημοσιοποίηση από την Eurostat των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα στις 23 Απριλίου.

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή για τους Έλληνες, είπε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές τους τα τελευταία 4 χρόνια». Ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι δεν υπήρχε εύκολη οδός για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος το 2010, ωστόσο δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται κι από φέτος επιστρέφει στην ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο επεσήμανε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. 

«Η επόμενη αξιολόγηση θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και ελπίζω να τελειώσει σε τρεις μήνες για να μην κάνουμε Χριστούγεννα εδώ αν και η χώρα σας είναι πολύ ωραία», είπε αστειευόμενος ο Όλι Ρεν 

Το Eurogroup έγινε σε μια χώρα που έχει πονέσει πολύ, σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαπιστώνοντας επίσης ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα οφέλη του προγράμματος. «Είναι σημαντική η δημοσιονομική προσαρμογή», επεσήμανε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε πως «αργά αλλά σταθερά, η Ελλάδα ανακάμπτει». 

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πάντως στάθηκε στο ότι η χώρα «πρέπει να επιμείνει στην πλήρη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις άλλα πρέπει να εφαρμοστούν όλες αυτές που έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα να μην σταματήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή». 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του επεσήμανε την ετοιμότητα για την εκταμίευση των 8.2 δις (τα 6.3 ως το τέλος Απριλίου κι αν ως τις 10 του μηνός έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα) 

Μετά κι από αυτά από ευρωπαϊκής πλευράς στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μένει υπόλοιπο 1,8 δις το οποίο αφορά την επόμενη αξιολόγηση.

 

 

Η ανακοίνωση του Eurogroup

 

Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα της τέταρτης αποστολής για την αναθεώρηση, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και σημειώνει με ικανοποίηση ότι η δημοσιονομική απόδοση οδεύει προς την υπέρβαση των στόχων του προγράμματος το 2013 και προς την υλοποίησή τους το 2014, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και να αναλάβει κάποιες έκτακτες δαπάνες το 2014 για να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Καλή πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Την ίδια ώρα, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ευκαιρίες για απασχόληση και ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Από αυτήν την άποψη, το Eurogroup καλωσορίζει την ισχυρή δέσμευση των αρχών στην εφαρμογή μιας ευρείας γκάμας μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) καθώς και θεσμικών μεταρρυθμίσεων. 

Προετοιμάζονται «συμπαγή» μέτρα για την απελευθέρωση των μεταφορών και της αγοράς ενοικιάσεων και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι τολμηρές και εμπροσθοβαρείς περικοπές στις συνεισφορές της κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων, που θα παράσχει χρηματοδότηση στην κυβέρνησης, ξεμπλοκάροντας την ίδια ώρα την ιδιωτική επένδυση. 

Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να επιτελείται πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο δημόσιος τομέας στους πολίτες, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας. 

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις δράσεις και τις δεσμεύσεις των αρχών για να εξασφαλιστεί η αντοχή του τραπεζικού κλάδου, που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Μετά την κοινοποίηση των στρες τεστ και την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού από την Τράπεζα της Ελλάδας, δύο από τις τέσσερις δομικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει με επιτυχία περισσότερα κεφάλαια από όσα απαιτεί το εποπτικό όργανο (βάσει του κεντρικού σεναρίου) εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Τώρα περιμένουμε ότι και οι δύο άλλες δομικές τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται άμεσα και πρωτίστως από ιδιώτες επενδυτές. 

Το Eurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν πλέον τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης από το EFSF των 8,3 δισ. ευρώ. Η δόση προβλέπεται να εκταμιευθεί σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα των 6,3 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το EWG και το δ.σ. του EFSF, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την οριστικοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη-μέλη. 

Η εκταμίευση του δεύτερου και του τρίτου τμήματος, που θα είναι 1 δισ. ευρώ έκαστο, συνδέονται με την εφαρμογή των ορόσημων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών της τρόικας. 

Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η προσωρινή άντληση χρηματοδότησης από πηγές όπως οι καταθέσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπενθυμίζουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν επιπλέον στήριξη μέχρις ότου ανακτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η χώρα συμμορφώνεται πλήρως με τις προϋποθέσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στην επόμενη αναθεώρηση.