X

Στουρνάρας: «Ολοκληρώσαμε τη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί μια ανακούφιση για όλους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

Ant1news



Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε την αξιολόγηση δύσκολη και επισήμανε ότι είχε πολλά θέματα από δημοσιονομικά, τραπεζικά και διαρθρωτικά θέματα. «Μας πήρε πολύ χρόνο αλλά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι «η συνεργασία με την τρόικα υπήρξε πολύ καλή». 

«Όλα τα στοιχεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε θέση που να μας επιτρέπει να πούμε ότι η χώρα είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά για τους επόμενους 12 μήνες με δεδομένη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερου των στόχων, τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης μέσω repos από οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αλλά και μικρές εκδόσεις τριετών ή πενταετών ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του έτους» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα ο Γιάννης Στουρνάρας είπε: «Για τη μεγάλη δόση προαπαιτούμενα ήταν όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο. Για τις δύο υποδόσεις θα υπάρξουν έξι και έξι προαπαιτούμενα ορόσημα που θα επιλέξει η Κομισιόν από το Μνημόνιο. Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς ποια θα είναι τα ορόσημα είναι δουλειά της Κομισιόν.» 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών που μίλησε σε δημοσιογράφους εκτός κάμερας δεν συζητήθηκε ή εγκρίθηκε σήμερα στο Eurogroup κυβερνητικός σχεδιασμός για έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων αξίας  4 - 5 δισ. ευρώ φέτος, όπως ανέφεραν νωρίτερα ξένα ΜΜΕ.