X

Όλοι οι τόκοι καταθέσεων στην φορολογική δήλωση

Ήδη αναλυτικά στοιχεία για τους τόκους που κατεβλήθησαν το 2013 από τις τράπεζες έχουν σταλεί από τα πιστωτικά ιδρύματα στη ΓΓΠΣ.

Ant1news

Από το πρώτο ευρώ θα πρέπει να καταγραφούν οι τόκοι καταθέσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στην φετινή φορολογική δήλωση και έτσι μπαίνουν στα σενάρια για μη υποχρέωση δήλωσης φόρων από το ποσό των 250€ και κάτω. 

Ειδικότερα, οι τόκοι καταθέσεων θα πρέπει να καταγραφούν φέτος στις δηλώσεις και ήδη αναλυτικά στοιχεία για τους τόκους που κατεβλήθησαν στη διάρκεια του 2013 από τις τράπεζες έχουν σταλεί από τα πιστωτικά ιδρύματα στη ΓΓΠΣ. 

Αν και το υπουργείο Οικονομικών προωθούσε απαλλαγή από την υποχρέωση δήλωσης τόκων καταθέσεων έως 250€, όπως έγινε, κάτι τέτοιο τελικά σκόνταψε στις ενστάσεις της τρόικας. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η καταγραφή των τόκων δεν μεταβάλλει το φόρο εισοδήματος, αφού οι τόκοι έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς στην πηγή και ο φόρος έχει αποδοθεί από τις τράπεζες. Όμως μεταβάλλουν το ύψος του εισοδήματος επί του οποίου επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, με συντελεστές 1%-4% εφόσον το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000€.

Το γεγονός ότι θα δηλωθούν και τα πρώτα 250€ που πέρυσι εξαιρούνταν ελάχιστη σημασία έχει για τη φορολογική επιβάρυνση με έκτακτη εισφορά. Αν το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου είναι έως 50.000€, τα έξτρα 250€ σημαίνουν έξτρα έκτακτη εισφορά 2,5€.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι στην περίπτωση όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι στον τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με παλαιότερη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση τραπεζικού λογαριασμού κατάθεσης μετρητών σε ονόματα καταθετών περισσότερα του ενός, το ποσό των τόκων μετά την αφαίρεση του φόρου, καταρχήν μερίζεται ισομερώς μεταξύ των καταθετών και του κοινού λογαριασμού. Ο προϊστάμενος της αρμόδιας εφορίας έχει την εξελεγκτική εξουσία να ερευνά τα πραγματικά περιστατικά και να προσδιορίζει με άλλη βάση το ποσό των τόκων που αναλογεί σε κάθε συνδικαιούχο του κοινού λογαριασμού. 

Το ποσό καταρχήν επιμερίζεται μεταξύ των συνδικαιούχων, ακόμη και των ανηλίκων, χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχει θέμα γονικής παροχής ή δωρεάς. Σε  περίπτωση όμως που από πρόσθετα στοιχεία που προσκομιστούν προκύπτει ότι το ποσό της κατάθεσης των συνδικαιούχων προέρχεται από εισοδήματα του ενός εξ΄ αυτών, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει το εισόδημα μόνο ο ίδιος.