X

Μετεωρίτης πέρασε ξυστά από αλεξιπτωτιστή την ώρα της πτώσης

Αξέχαστη θα μείνει η πτώση με αλεξίπτωτο από ένα μικρό αεροπλάνο που πραγματοποίησε το 2012 ο Άντερς Χέλστραπ πάνω από την πόλη Χέντμαρκ στη Νορβηγία.

Ant1news



Ο Χέλστραπ φορώντας το wingsuit του (ειδική στολή) και έχοντας πάνω στο κράνος του δύο κάμερες,  άνοιξε το αλεξίπτωτό του και κατέγραψε την πτώση του, όταν όμως παρακολούθησε το βίντεο διαπίστωσε κάτι πολύ περίεργο. Είδε κάτι που έμοιαζε με μικρό βράχο να περνάει ακριβώς δίπλα του την ώρα της πτώσης και οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για κομμάτι από μετεωρίτη.

Βλέποντας ξανά και ξανά το βίντεο, ο άνδρας μπήκε στο «τρυπάκι» να ερευνήσει το θέμα και ξεκίνησε μαζί με φίλους και εθελοντές να αναζητεί τον βράχο στην περιοχή του άλματός του, χωρίς όμως επιτυχία.

«Συνεχίσαμε την έρευνα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Πήρα την σύντροφό μου, την οικογένεια και τους φίλους μου για να βοηθήσουν. Ψάχναμε μέσα στο δάσος», δήλωσε ο ίδιος και στη συνέχεια απευθύνθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Όσλο, καθώς ήταν σίγουρος ότι πρόκειται για μετεωρίτη. «Το φιλμ προκάλεσε αίσθηση στην κοινότητα όσων ασχολούνται με μετεωρίτες. Ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για μετεωρίτη, μάλλον εγώ ήμουν ο πιο επιφυλακτικός», πρόσθεσε.

Η είδηση έγινε ευρέως γνωστή στη χώρα και ο Χέλστραπ απέκτησε θαυμαστές πολυάριθμους φανατικούς με τους μετεωρίτες, οι οποίοι συνέδραμαν και στις προσπάθειες εντοπισμού του μετεωρίτη. Το καλοκαίρι του 2012, ο Χέλστραπ με τους «βοηθούς» του ξεκίνησαν να ερευνούν μία περιοχή ενάμιση τετραγωνικού χιλιομέτρου, ενώ σήμερα η έκταση της περιοχής αυτής έχει περιοριστεί.

«Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Το σχήμα είναι τυπικό σχήμα μετεωρίτη, η μία πλευρά του είναι σαν να έχει μόλις αποκοπεί και η άλλη κάπως στρογγυλεμένη», εξήγησε ο γεωλόγος Χανς Άμουντσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μετεωρίτης προφανώς αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου που εξερράγη ίσως 20 χιλιόμετρα πάνω από τον Χέλστραπ.