X

Ο «Κοπέρνικος» στο διάστημα

Γεγονός είναι η εκτόξευση του πρώτου περιβαλλοντικού δορυφόρου. Θα παρέχει πληροφορίες σε, σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Ant1news

Ο πρώτος δορυφόρος, ο Sentinel 1Α, του προγράμματος «Κοπέρνικος», το κόστος του οποίου φτάνει τα 12 δις ευρώ, εκτοξεύτηκε σήμερα, από την Ευρωπαϊκή διαστημική βάση στο Κούρου της γαλλικής Γουινέας, ο οποίος θα παρέχει πληροφορίες σε, σχεδόν πραγματικό χρόνο, με, μόλις, μία ώρα καθυστέρηση.

«Ο Sentinel-1A ανοίγει μια νέα σελίδα στην υλοποίηση του Κοπέρνικου, τη δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα, μετά το σύστημα πλοήγησης Γαλιλαίος,» είπε ο Ζαν-Ζακ Ντορνταίν, Γενικός Διευθυντής της ESA.

Το πρόγραμμα Κοπέρνικος θα παρέχει στους Ευρωπαίους πολίτες τις πιο φιλόδοξες δορυφορικές υπηρεσίες στον κόσμο για εφαρμογές περιβάλλοντος και ασφάλειας.

Η αποστολή είναι η πρώτη από πέντε οικογένειες αφιερωμένων αποστολών που θα απαρτίσουν τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού δικτύου επιτήρησης του περιβάλλοντος, «Κοπέρνικος».

Ο «Κοπέρνικος» θα παρέχει επιχειρησιακές πληροφορίες για τις χερσαίες επιφάνειες σε όλο τον κόσμο, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, για να υποστηρίξει τα κέντρα λήψης αποφάσεων σχετικά με το περιβάλλον και την ασφάλεια, καθώς και τις ανάγκες του κάθε πολίτη και των φορέων παροχής υπηρεσιών.