X

Προβόπουλος: Τώρα φαίνεται καθαρά η προοπτική εξόδου από την κρίση

«Αρκεί να εκμεταλλευθούμε την συγκυρία και να δράσουμε, για να μετατρέψουμε την σταθεροποίηση σε ανάκαμψη, επισημαίνει ο Διοικητής της ΤτΕ.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, επικέντρωση σε νέο παραγωγικό πρότυπο για την χώρα και χρηματοδότηση επιχειρήσεων με βασικό γνώμονα την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια είναι τα «μυστικά» που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία, ώστε κεφαλαιοποιώντας και τις θυσίες της τελευταίας τετραετίας, η εθνική οικονομία και η χώρα να μεταβούν από την σταθεροποίηση στην ανάκαμψη, αξιοποιώντας μετά και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές ύστερα από αποκλεισμό τεσσάρων ετών, «αυτό που διαφαίνεται τώρα καθαρά, την προοπτική εξόδου από την κρίση», τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, απευθυνόμενος σε μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του.

Αποτιμώντας την σημερινή κατάσταση και αποτελέσματα που «επιτρέπουν να προσβλέπουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία στο μέλλον» όπως είπε, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι «όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, μετά από μια μακρά και βαθιά ύφεση διαφαίνεται τώρα καθαρά η προοπτική εξόδου από την κρίση. Η κατάληξη αυτή είναι αποτέλεσμα μιας πορείας τεσσάρων ετών, που δεν ήταν ούτε ευθύγραμμη ούτε ανώδυνη. Δεν ήταν εξάλλου βέβαιο εξαρχής ότι θα αποφεύγαμε τη χρεωκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σας θυμίζω τις μεγάλες εξάρσεις της αβεβαιότητας το 2011 και, ιδιαίτερα, το 2012, όταν η κατάρρευση έμοιαζε επικείμενη. Τελικώς η καταστροφή αποτράπηκε με τη βούληση του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων και τη στήριξη των εταίρων μας».

Όμως τώρα είναι ακόμη μια εξαιρετικά σημαντική, μια κομβική περίοδος κατά τον Διοικητή της ΤτΕ, καθώς «το ερώτημα που τίθεται είναι: Πως θα εκμεταλλευθούμε  αυτή την ευνοϊκή συγκυρία για να μετατρέψουμε την σταθεροποίηση σε ανάκαμψη και στη συνέχεια  σε δυναμική ανάπτυξη; Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται; Κατά την γνώμη μου:

- να προχωρήσουμε τώρα πιο αποφασιστικά εκεί που έχουμε μείνει πίσω: στις μεταρρυθμίσεις για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και άλλων τομέων δημόσιας λειτουργίας.

- παράλληλα πρέπει να ενθαρρύνουμε με κάθε μέσο τη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, με την ανασυγκρότηση των τομέων της οικονομίας και τη στροφή στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών».

Πως θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης

Όπως εμφατικά είπε ο κ. Προβόπουλος «για να αξιοποιήσουμε δυναμικά τις νέες συνθήκες και να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον που θα ευνοεί την παραγωγική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα. Κύρια συστατικά στοιχεία αυτού του περιβάλλοντος είναι:

- αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, με δομή και λειτουργία φιλικές προς τους πολίτες και την ανάπτυξη

- εύρυθμη λειτουργία των αγορών και υγιής ανταγωνισμός

- χαμηλότερη και ορθολογικότερη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας

- αποκρατικοποιήσεις που θα προσελκύουν ξένες επενδύσεις.

Ο Γιώργος  Προβόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα για τον επιχειρηματικό κόσμο, την τραπεζική χρηματοδότηση λέγοντας πως «η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα επιτρέψει και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης», ενώ στάθηκε και στην ανάγκη αποφυγής τάσεων του παρελθόντος με δάνεια κυρίως για κατοικίες και κατανάλωση, με ταυτόχρονη επικέντρωση στην «ενίσχυση πραγματικά βιώσιμων νέων και παλαιών επιχειρήσεων, την υποστήριξη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση γενναίων κλαδικών αναδιαρθρώσεων και την ενθάρρυνση επιχειρηματικών συμπράξεων, ώστε να ενισχυθεί ο δυναμισμός, η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων εταιριών στις διεθνείς αγορές».

Ο Διοικητής αναφέρθηκε εκτεταμένα στον ρόλο της ΤτΕ καθ΄ όλη την διάρκεια της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την Τράπεζα της Ελλάδας ως «σταθερό σημείο αναφοράς και παράγοντα συνέχειας, που:

- προειδοποίησε έγκαιρα για τους κινδύνους

- υποστήριξε σθεναρά την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή κοίτη

- επισήμανε συστηματικά τις καθυστερήσεις στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων οικονομικής πολιτικής, που έθεταν σε κίνδυνο την πορεία σταθεροποίησης

- πρότεινε εφικτές λύσεις και

- άσκησε τα θεσμικά της καθήκοντα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των καταθέσεων, αποτρέποντας μια ανοικτή τραπεζική κρίση».