X

Τι είπε η Άγκελα Μέρκελ στους επιχειρηματίες

Τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξήρε αρκετές φορές η Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους φορέων, νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματίες.

Ant1news



«Είναι ο άνθρωπος που σας έβγαλε στις αγορές και πλέον σας εμπιστεύονται διεθνώς», φέρεται να είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνάντηση με τους φορείς και τους επιχειρηματίες, εκφράζοντας πολλές φορές τη στήριξη της στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αγκελα Μέρκελ επισήμανε πως «η έξοδος στις αγορές ήταν ουσιαστική και όχι τυπική και σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στις αγορές», ενώ σε σχέση με τις νέες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει επιστροφή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στους γίγαντες για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας».

Η ρευστότητα στην αγορά και το ενεργειακό κόστος ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την Αγκελα Μέρκελ να επισημαίνει στους επιχειρηματίες ότι τα ζητήματα αυτά «τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός σας».

Αναφερόμενη στην ίδρυση του επενδυτικού ταμείου, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να είπε ότι είναι θέμα του υπουργού Ανάπτυξης και «το επισπεύδει», ενώ όσον αφορά στον τουρισμό προανήγγειλε περαιτέρω στήριξη από τους συμπατριώτες της, λέγοντας ότι «εμείς οι Γερμανοί κάνουμε και χειμερινό τουρισμό. Μας αρέσουν οι περίπατοι και θέλουμε διακοπές και τον χειμώνα».

Για το λιμάνι του Πειραιά, τέλος, ρώτησε πως τα πάνε οι Κινέζοι, με τους επιχειρηματίες να απαντούν ότι «έχουν προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα».

«Η Ελλάδα αποκτά περισσότερες ευκαιρίες, παρά δυσκολίες», επισήμανε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς.

Τι ζήτησαν Κορκίδης και Μίχαλος στη συνάντηση με Σαμαρά-Μέρκελ

Τις προτάσεις τους για την στήριξη των επιχειρήσεων κατέθεσαν από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και ο πρόεδρος της ΚΕΕ, κατά τη συνάντηση φορέων και επιχειρηματιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα αντιμετώπισε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον και κατάφερε να επιβιώσει. Οι Έλληνες τα καταφέραμε με τεράστιες θυσίες και δικαιούμαστε ένα ευρωπαϊκό ISO αντοχής. Η ώρα της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανάπτυξης είναι αυτή. Να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, στην τοποθέτησή του.

«Οι Έλληνες πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ιδέα και στην ανάγκη η Αλληλεγγύη να λειτουργήσει σαν βασική αρχή διευθέτησης των σχέσεων ανάμεσα στα Κράτη-μέλη. Η έμπρακτη προώθηση της Αλληλεγγύης σημαίνει εμπιστοσύνη σε μια κοινωνία που πάλεψε και βγήκε νικήτρια. Η Ελλάδα αξίζει να στηριχθεί ώστε να αρχίσει σταδιακά όχι μόνο να στέκεται στα πόδια της και στις δικές τις δυνάμεις, αλλά και να κάνει βήματα μπροστά», πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης και ζήτησε:

- Βοήθεια από τη σωστή χρήση των κοινοτικών πόρων.
- Διοχέτευση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και την αγορά.
- Ορισμός και προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης»
- Σταθερό και σαφές φορολογικό σύστημα με μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
- Ενίσχυση της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας.
- Αναβάθμιση των υπηρεσιων και μείωση των τελών περιαγωγής.
- Διαμόρφωση ενός πλαισίου διάγνωσης και προστασίας όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν οικονομικές υποχρεώσεις.
- Ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των εμπορικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ προτείνει:

• Να γίνει η Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά το Διαμετακομιστικό Κέντρο της ΝΑ Ευρώπης.
• Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, αγροτικών προϊόντων και ναυτιλιακών αξιών.
• Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, Εμπορικές Ζώνες, Θεματικές Αγορές, Συνέργειες ανάμεσα σε Μμε επιχειρήσεις.
• Οι Έλληνες μικροεισαγωγείς να γίνουν μικροεξαγωγείς με σήμα την ελληνική ποιότητα.
• Η SPARKASSE να συνεργαστεί με τις τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες και να δημιουργήσουν την "Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΜμΕ" δίνοντας "ΜΙΚΡΟΔΑΝΕΙΑ" στους μικρομεσαίους χωρίς εγγυήσεις.

«Ας βοηθηθεί η Μικρομεσαία Επιχείρηση στην Ελλάδα, όπως ακριβώς γίνεται και στην Ευρώπη. Είναι ο μόνος τρόπος για να παταχθεί η ανεργία και να βγει η χώρα μας από το τέλμα της κρίσης. Η Ευρώπη χρειάζεται τη νέα Ελλάδα και η Ελλάδα θέλει μια νέα Ευρώπη», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Μίχαλος: Μεγάλη πρόκληση η επιστροφή στην ανάπτυξη σε υγιείς βάσεις

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσίασε κατά τη συνάντηση τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που εκπροσωπεί σχεδόν 900.000 επιχειρήσεις.

«Μεγάλη πρόκληση παραμένει η επιστροφή στην ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε υγιείς βάσεις. Σε έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα, σε μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγή. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρωτίστως χρειάζεται να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω του αποκλεισμού της χώρας και του τραπεζικού συστήματος από τις αγορές», ανέφερε αρχικά ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε πως «το αίτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά το σύνολο των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου».

«Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Και ελπίζουμε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με την απαραίτητη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.  Θεωρούμε, ωστόσο, ότι χρειάζονται περαιτέρω κινήσεις με τη μορφή προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε και εξήγησε:

- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών και καταπολέμησης του αποπληθωρισμού.

- Η επιλογή της αγοράς στοιχείων ενεργητικού ύψους 1 τρισ. ευρώ, που φέρεται να εξετάζει η ΕΚΤ μπορεί να δώσει μια ισχυρή ώθηση στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της ευρωζώνης.

- Θετική επίδραση θα έχει επίσης και η επιλογή της αγοράς τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων από τις τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ειδικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» χρειάζεται εξειδικευμένες πολιτικές στήριξης», σημείωσε ακόμη ο κ. Μίχαλος και μεταξύ άλλων ζήτησε:

- Ειδικά μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.
- Μέριμνα για την προώθηση των μικρών επιχειρήσεων, όσον αφορά την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές.
- Ενίσχυση της δικτύωσης των ΜΜΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη μορφή clusters, εξαγωγικών κοινοπραξιών κτλ.
- Ενεργοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών HERMES & COFACE για τη διασφάλιση και ενίσχυση των συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας.
- Προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και Βόρειας Αφρικής, με σκοπό την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών, και την ανάμειξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και διεθνείς πόρους.

«Tέλος, αναμένουμε, έστω και με καθυστέρηση, τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με τη συμμετοχή της KFW που πράγματι μπορεί ν αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για "απαράδεκτο αποκλεισμό της" από το forum των εκπροσώπων ΜμΕ με τον πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα Καγκελάριο.