X

Από τον Ιούνιο ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες & επικουρικές συντάξεις

Μετά τον Ιούνιο θα είναι σε θέση οι υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Έτσι, έως και τον Μάιο η μηναία παρακράτηση φόρου θα γίνεται ξεχωριστά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, λόγω του ότι το σύστημα του ΗΔΙΚΑ δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΗΔΙΚΑ θα είναι σε θέση να διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές από τον τον Ιούνιο και μετά, με αποτέλεσμα οι πρόσκαιρες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω μειωμένης παρακράτησης που πέρασαν από το Μάρτιο να δώσουν τη θέση τους σε μόνιμες μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι θα προηγηθεί η έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών, για ενιαία παρακράτηση φόρου στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Πάντως, όταν τελειώσει η χρονιά, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ο λογαριασμός και στις δύο περιπτώσεις θα είναι ο ίδιος. Αν έχει παρακρατηθεί μηνιαίως λιγότερος φόρος από αυτόν που αναλογεί σε ετήσια βάση με την εκκαθάριση της δήλωσης θα προκύψει χρεωστικό σημείωμα.

Από την άλλη πλευρά, αν η παρακράτηση ταυτίζεται με τον συνολικό φόρο, ο φορολογούμενος θα έχει ήδη εξοφλήσει μήνα μήνα τις υποχρεώσεις του.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, υπέγραψε την απόφαση αναφορικά με την παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Έτσι, για τους μισθωτούς και όσους λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με πέρυσι.

Όμως, φορολογούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη θα έχουν διαπιστώσει ήδη από το Μάρτιο, παρ΄ ότι η απόφαση δεν είχε εκδοθεί είχαν δοθεί σχετικές οδηγίες στην ΗΔΙΚΑ, αυξήσεις στις μηνιαίες τους αποδοχές, από 5€ για επικουρική σύνταξη 100 ευρώ και φτάνουν τα 29,55€ για επικουρική σύνταξη 300€, ενώ σε επικουρική σύνταξη 1.000€ η αύξηση είναι 103€ το μήνα.

Αιτία για τις αυξήσεις αυτές είναι η αλλαγή στην κλίμακα παρακράτησης, αφού το 2013 η παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις γινόταν με συντελεστές 5% για ετήσια ποσά σύνταξης έως 2.500€, 10% για ποσά έως 4.500€ και 15% για ποσά άνω των 4.500€.

Από το Μάρτιο και αναδρομικά από τις αρχές του έτους, η μηνιαία παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις διενεργείται με συντελεστές 22%-42% αλλά και με αφορολόγητο 9.500€ που ισχύει για όσους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.000€.

Την ίδια ώρα, τα τεκμήρια από φέτος είναι ο βασικός μπελάς για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους και το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διευκολύνει τους ανέργους, τους φοιτητές και τους μικροκαταθέτες.