X

Ρύθμιση για να μην πιαστούν στα τεκμήρια άνεργοι, φοιτητές, μικροκαταθέτες

Πως γλιτώνουν τα τεκμήρια και τον έξτρα φόρο άνεργοι, φοιτητές και μικροκαταθέτες με ελάχιστα εισοδήματα. Προωθείται τροπολογία στη Βουλή.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Βραχνάς για άνεργους, φοιτητές και μικροκαταθέτες είναι τα τεκμήρια διαβίωσης φέτος, όπου το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να τους διευκολύνει ως και να τους εξαιρέσει.

Τα τεκμήρια από φέτος είναι ο βασικός μπελάς για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, κυρίως άνεργους και φοιτητές οι οποίοι έχουν για παράδειγμα ελάχιστα εισοδήματα από ενοίκια ή τόκους καταθέσεων. Από φέτος λοιπόν, για πρώτη φορά καταγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τόκοι από το πρώτο ευρώ, χωρίς να υπάρχει η απαλλαγή για τα πρώτα 250€.

Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήθελε να καταθέσει διάταξη στη Βουλή με την οποία θα εξαιρούνταν και φέτος από την υποχρέωση καταγραφής στη δήλωση τόκων καταθέσεων έως 250€, όπως ίσχυσε πέρυσι, όμως η βούληση αυτή προσέκρουσε στις ενστάσεις της τρόικας.

Ειδικότερα, όπως εξηγούν φοροτεχνικοί, εξαιτίας της ύπαρξης τόκων ακόμα και ολίγων λεπτών του ευρώ, το τεκμαρτό εισόδημα -κατ΄ ελάχιστο 3.000€ για τον άγαμο ή  5.000€ για το ζευγάρι- θα υποστεί φορολόγηση με συντελεστή 10% χωρίς αφορολόγητο. Αφορολόγητο όριο, 2.100€, έχουν φέτος μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

Ίδια προβλήματα ανακύπτουν για φοιτητές και ανέργους με ελάχιστα εισοδήματα. Αν δεν διορθωθεί το θέμα, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να βρεθεί φορολογούμενος ο οποίος εισέπραξε τόκους καταθέσεων 1€ να χρωστά φόρο 300€.

Το πρόβλημα είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση ώστε σε αυτές τις περιπτώσεις άνεργοι, φοιτητές  ή μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση να θεωρούνται μισθωτοί και επομένως να καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500€, όσο δηλαδή προκύπτει από τη σταθερή έκπτωση φόρου των 2.100€ που δικαιούνται φέτος  μόνο  μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

Οι πληροφορίες λένε, ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, έχει εισηγηθεί στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών την προώθηση νομοθετικής διάταξης στη Βουλή η οποία θα ορίζει ότι «όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογούμενων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων».

Σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ημερών στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και αφορά ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, κοινοτικής Οδηγίας για την τραπεζική εποπτεία.

Εν τω μεταξύ, μετά τον Ιούνιο θα είναι σε θέση οι υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.