X

Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε ο γγ του ΟΗΕ από τον Πούτιν

Έκκληση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία απηύθυνε ο Μπαν Κι-μουν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πούτιν.

Ant1news



Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, την έντονη ανησυχία του για την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία, όπου τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν Κι-μουν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ... τόνισε ότι οποιαδήποτε εμβάθυνση της κρίσης θα είναι καταστροφική για όλες τις πλευρές - συνεπώς είναι αναγκαίο όλοι να προσπαθήσουν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Από πλευράς του, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν ξεκάθαρα τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο είχε επίσης σήμερα το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της, η Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες στην τετραμερή σύνοδο για την ουκρανική κρίση, που πρόκειται να διεξαχθεί την Μεγάλη Πέμπτη στη Γενεύη.

«Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας (...) βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη», ανέφερε η ανακοίνωση της καγκελαρίας.

ΗΠΑ: Επιβεβλημένες οι ενέργειες των ουκρανικών αρχών

Παρά το αίτημα της Μόσχας, ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων μαχητών στις ανατολικές περιοχές της χώρας, τις οποίες χαρακτήρισε επιβεβλημένες λόγω της απειλής για το νόμο και την τάξη στην χώρα

«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τηρεί το νόμο και την τάξη και αυτές οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αρχές του Κιέβου βρίσκονται σε μια «ανυπόφορη» κατάσταση όσον αφορά τις εξεγέρσεις των αυτονομιστών, ενώ έκρινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων μαχητών είναι «περιορισμένης κλίμακας».

Οι ΗΠΑ «εξετάζουν σοβαρά» την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αλλά δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναμένει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, αλλά όχι πριν από τη τετραμερή σύνοδο της Γενεύης την Μεγάλη Πέμπτη.

Εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν μεθαύριο για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. «Θα δώσουμε μια ευκαιρία να γίνει μια συζήτηση την Πέμπτη», να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία, ανέφερε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, στους δημοσιογράφους.