X

5+1 προτάσεις για την Ανάσταση

Αν έχετε ξεμείνει στην Αθήνα μην στεναχωριέστε... Η πρωτεύουσα έχει πολλά όμαρφα μέρη για να κάνετε Ανάσταση!

Ant1news

Το Μεγάλο Σάββατο χαρακτηρίζεται από τον πανηγυρικό του χαρακτήρα με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα από το πρωί, μετά από την εβδομάδα των Παθών.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακής γίνεται η Ακολουθία της Αναστάσεως, ο όρθρος και η Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. «Δεύτε λάβετε φώς...» και το Πάσχα έχει αρχίσει...

Αν έχετε μείνει στην Αθήνα για τις ημέρες του Πάσχα έχετε πολλές επιλογές για το που θα κάνετε Ανάσταση. Εμείς προτείνουμε. εσείς επιλέγετε.

Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης, Φιλοπάππου

Ιδανικές για την Ανάσταση είναι οι εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας με ιδιαίτερο κλίμα. Μια από αυτές είναι ο Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης στον λόφο του Φιλοπάππου. Η θέα είναι εκπληκτική και η ατμόσφαιρα ιδανική για μια τέτοια ημέρα, έχοντας πιάτο την φωτισμένη Αθήνα, ενώ τα πυροτεχνήματα μετά το «Χριστός Ανέστη» φωτίζουν τον Αττικό ουρανό με χρώματα.

Άγιος Γεώργιος, Λυκαβηττός

Εξαιρετική επιλογή αποτελεί και το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Λόφο του Λυκαβηττού. Κάθε χρόνο προσελκύει δεκάδες Αθηναίους αλλά και επισκέπτες προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία την ημέρα της Ανάστασης, ενώ και από εδώ η θέα είναι κάτι το μαγευτικό και το κλίμα χαρμόσυνο και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό.

Χριστός Κοπίδη (Χριστοκοπίδη) , Ψυρρή

Αν πάλι δεν θέλετε να ανεβείτε σε λόφο τότε επιλέξτε το ναό του Χριστού Κοπίδη (Χριστοκοπίδη)  στου Ψυρρή μεταξύ των οδών Χριστοκοπίδου και Αισώπου. Ο ναός είναι κτισμένος τον 17ο αιώνα  και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και σημαντικότερους ναούς στην πόλη. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι καμπάνες χτυπούν ρυθμικά μεταδίδοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως και το ανέσπερο φως της πλημμυρίζει το κέντρο της Αθήνας.

Καπνικαρέα, Ερμού

Άλλη μια εκκλησία στο κέντρο Αθήνας, είναι η Καπνικαρέα, στο Μοναστηράκι στο πεζόδρομο της Ερμού, δύο βήματα από το Σύνταγμα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε τον 11ο αιώνα, ωστόσο παρά τη μικρή του επιφάνεια αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος πιστών κάθε χρόνο την ημέρα της Ανάστασης. 

Προφήτης Ηλίας, Καστέλα

Αν θέλετε να πάτε λίγο πιο μακριά ή βρίσκεστε προς τα εκεί εξαιρετική επιλογή για το βράδυ της Ανάστασης αποτελεί ο ναός  του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Καστέλας μέσα στα πεύκα. Από την κορυφή του λόφου μπορεί κανείς να απολαύσει πανοραμική θέα του Μικρολίμανου, του Πειραιά και φυσικά του Σαρωνικού Κόλπου.

Μονή Πεντέλης, Πεντέλη

Στα βόρεια προάστια, κλίμα κατάνυξης και ατμόσφαιρα ειδυλλιακή προσφέρει η ιερά Μονή Πεντέλης, η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στους πρόποδες του βουνού και ιδρύθηκε το 1578. Οι πιστοί ακούν το «Χριστός Ανέστη», τα βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να μείνουν για να παρακολουθήσουν την λειτουργία μετά την Ανάσταση.