X

Κατάνυξη στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε και φέτος η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον ιερό ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Με καθυστέρηση άναψε το Άγιο Φως.

Ant1news

Με τη συμμετοχή χιλιάδων Χριστιανών από όλο τον κόσμο, έγινε και φέτος, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου (19/4/2014), η Αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έβγαλε την αρχιερατική του στολή και έμεινε μόνο με το λευκό στιχάριο.

Πήρε τους πυρσούς και μπήκε μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο. Ο  Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ , ήταν συνοδευόμενος από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αλλά και από τον Αρμένιο Πατριάρχη.

Νωρίτερα, ο Πανάγιος Τάφος είχε ελεγχθεί ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν υπήρχε τίποτα με το οποίο μπορεί να ανάψει η φωτιά και είχε σφραγιστεί από το προηγούμενο βράδυ με βουλοκέρι. Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως κι ολοκληρώθηκε στις 14:45 όταν ο Πατριάρχης βγήκε με το Άγιο Φως στα 33 κεριά που κρατούσε σε κάθε ένα από τα δύο του χέρια.

Μέσα στον Ιερό Ναό όλα τα καντήλια ήταν σβηστά και δεν υπήρχε ούτε ένα κερί αναμμένο. Όταν ο Πατριάρχης είπε την προσευχή το Άγιο Φως κατήλθε και οι πυρσοί άναψαν. Οι πιστοί με το που είδαν το Άγιο Φως, φώναζαν "βγήκε το Άγιο Φως!". Ασπάζονταν, αγκαλιάζονταν και φώναζαν "Χριστός Ανέστη".

Ο Ναός φωτίστηκε και πάλι και οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. Το Άγιο Φως αναμένεται το απόγευμα στην Αθήνα, προκειμένου στη συνέχεια να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στα Ιεροσόλυμα μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, προκειμένου να παραστεί στην τελετή.