X

Economist: Το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα καταρρέει

"Το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αλλάζει, ίσως προς το καλύτερο".

Ant1news

Οι πιθανότητες ανάκαμψης της Ελλάδας, μετά από έξι χρόνια μιζέριας, βελτιώνονται. Η πρώτη έκδοση ομολόγων της μετά από τέσσερα χρόνια, που θεωρείται ως τεστ εμπιστοσύνης, απέφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο, αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Economist.

Όπως επισημαίνει πάντως το Economist η νέα αυτή αισιοδοξία δεν φαίνεται να φτάνει στους περισσότερους ψηφοφόρους και αναφέρει ότι η ανεργία υποχώρησε λίγο τον Ιανουάριο, αλλά διαμορφώθηκε στο 26,7%. Το δίκτυ κοινωνικής προστασίας έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ που μόνον ένας στους δέκα ανέργους παίρνει κάποιο επίδομα, ενώ υπολογίζεται πως 35% των Ελλήνων ζουν πλέον στη φτώχεια, σύμφωνα με κοινωνικούς λειτουργούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις. «Το πελατειακό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι υπό κατάρρευση. Κάποτε ήταν ευθύνη του πολιτικού (σπανίως της πολιτικού) να βρει δουλειά στο Δημόσιο για τον εκλογέα του. Φιλόδοξοι βουλευτές διεύρυναν την «πατρωνία» τους και στον ιδιωτικό τομέα» σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.

«Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, εταίροι σε έναν συνασπισμό με πλειοψηφία μόλις δυο εδρών στη Βουλή, κατηγορούνται πλέον ευρέως για την κατάρρευση του πελατειακού συστήματος που έχτισαν κατά τη διάρκεια των 30 ετών που εναλλάσσονταν στην εξουσία» γράφει το Economist και προσθέτει: «Ορισμένοι ψηφοφόροι έχουν στραφεί σε «αντισυστημικά» ακραία κόμματα που τάσσονται υπέρ ακραίων λύσεων για τα προβλήματα της Ελλάδας, ενώ κάνει αναφορά τόσο στην Ελιά όσο και στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, δύο κεντροαριστερά κόμματα όπως τα χαρακτηρίζει που κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές «προσπαθώντας να καλύψουν το κενό που άνοιξε η πτώση του ΠΑΣΟΚ».

Επίσης αναφέρεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, του «φλογερού»,  όπως τον χαρακτηρίζει, Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει ότι είναι το κόμμα που τρομάζει τους επιχειρηματίες της Ελλάδας καθώς μιλά για επιβολή φόρου πλούτου και για στάση πληρωμών.

Η ΝΔ έχει αποδειχθεί το κόμμα με τις μεγαλύτερες αντοχές, σύμφωνα με το Economist,  καθώς όπως γράφει «επιβίωσε αρκετών αλλαγών στην ηγεσία του. Ωστόσο οι ψηφοφόροι του δίνουν μεγάλη στήριξη στο νεοναζιστικο κόμμα της Χρυσής Αυγής, ένα ομοφοβικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα οι 18 βουλευτές του οποίου κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Σε μια ντροπιαστική στιγμή για τον Αντώνη Σαμαρά, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και αρχηγό της ΝΔ, βίντεο που διέρρευσε έδειξε τον γενικό γραμματέα Τάκη Μπαλτάκο να λέει στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ότι ο εισαγγελέας δεν είχε κανένα στοιχείο εναντίον του. ο κ. Μπαλτάκος παραιτήθηκε και το περιστατικό είχε μικρή επίπτωση δημοσκοπικά στη ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς προηγείται κατά πολύ έναντι του κ. Τσίπρα ως «καταλληλότερος πρωθυπουργός»».

Το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αλλάζει, ίσως προς το καλύτερο, σημειώνει ο Economist.