X

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από ιταλικό ενεργειακό κολοσσό

Τρεις αιτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων κατέθεσε ο Ιταλικός ενεργειακός Όμιλος "ENEL GROUP".

Ant1news

Αιτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές βορειοδυτικής Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας-'Αρτας, υπέβαλε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Ιταλικός ενεργειακός Όμιλος "ENEL GROUP".

Συγκεκριμένα, η ENEL ενδιαφέρεται για έρευνες στις περιοχές: 

- Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η οποία είχε περιληφθεί στον 1ο γύρο παραχωρήσεων το 1996 και επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από την πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων (έως 2.375 μέτρα). Η περιοχή είχε παραχωρηθεί τότε στην Κοινοπραξία Enterprise Oil, Union Texas, MOL, ΕΛ.ΠΕ. και έγιναν τρεις γεωτρήσεις. 

- Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον 1ο γύρο του 1996 και επεστράφη μετά την εκτέλεση δύο ρηχών γεωτρήσεων. Τις γεωτρήσεις εκτέλεσε η Κοινοπραξία Triton - ΕΛ.ΠΕ (έως 1509 μ.) 

- Πρέβεζας-'Αρτας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και του block των Ιωαννίνων, το οποίο είναι προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του "open door".

Στελέχη της ΕΝΕL Group, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα Ενέργειας της Ιταλίας και δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν καταθέσει το ενδιαφέρον τους από τις 7 Μαρτίου.

Το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη τα αιτήματα της ENEL, ενώ η προθεσμία υποβολής προσφορών για τις- υπό παραχώρηση περιοχές- από άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους διαρκεί 90 μέρες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας ως "ψήφο εμπιστοσύνης για την αξιοποίηση τού ορυκτού μας πλούτου".