X

Κύκλο θετικών ειδήσεων ανοίγει η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Σήμερα και οι υπογραφές για τα 100 εκ. της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, αύριο η έγκριση για 6,3 δις από την δόση, στις 5 Μαΐου η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και το αναπτυξιακό μοντέλο.

Ant1news


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Ως «ημέρα-σταθμός» στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να χαρακτηριστεί η 23η Απριλίου του 2014.

Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο για προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης που μόλις είχαν δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Eurostat θα επισφραγίσει το τέλος μιας εποχής δημοσιονομικού εκτροχιασμού, πιστοποιώντας ότι χάρη στις θυσίες εκατομμυρίων πολιτών που υπέστησαν αιματηρές περικοπές στα εισοδήματα τους και παράλληλα πλήρωναν υπέρογκους φόρους, αλλά και λόγω της προσπάθειας νοικοκυρέματος των ασύστολων, ανεξέλεγκτων κι ανέλεγκτων κρατικών δαπανών, η χώρα έχει να επιδείξει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά το 2013 μετά από πολλά χρόνια.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, που ήρθε έναν χρόνο νωρίτερα του αναμενομένου από τους πιστωτές μας και μάλιστα είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, από το μεσημέρι θα έχει την «βούλα» της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, σηματοδοτώντας άλλο ένα γύρισμα σελίδας για την Ελλάδα,  αλλά και την ύπαρξη πια όλων των προαπαιτούμενων, ώστε να αρχίσει επισήμως η συζήτηση με τους δανειστές μας για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, σε υλοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2012.

Σε συνέντευξη του που δημοσίευσε χθες το πρακτορείο Bloomberg, ο Αντώνης Σαμαράς πάντως προανήγγειλε ότι από το 2015 η Ελλάδα θα επιτυγχάνει και δημοσιονομικό πλεόνασμα, γεγονός που θα της επιτρέψει να πάψει να δανείζεται, αφού θα μπορεί μόνη να πληρώνει τα χρέη της. 

Καταιγίδα αιτήσεων για το βοήθημα 

Πέραν αυτού πάντως, αύριο δίνεται και τυπικά το «πράσινο φως» για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, οι αιτήσεις για το οποίο υποβάλλονται με καταιγιστικό ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο μέσα σε 24 ώρες έχουν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΓΓΠΣ πάνω από 130.000 αιτήσεις.

Από την Μεγάλη Πέμπτη που άνοιξε η εφαρμογή ως το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα είχαν υποβληθεί 312.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 70.000, στις οποίες αναλογεί ποσό 45 εκ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα. Από τις υπόλοιπες έχουν απορριφθεί 110.000 αιτήσεις, καθώς δεν πληρούνταν τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, ενώ ακόμη 132.000 αιτήσεις βρίσκονταν στην αναμονή προς αξιολόγηση.

Ειδικοί κατηγορία αποτελούν οι ένστολοι δικαιούχοι που θα λάβουν το εφάπαξ βοήθημα αυτομάτως και δίχως να χρειαστεί να κάνουν το παραμικρό, μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας τους, εντός του πρώτου δεκαήμερου του Μαΐου. 

«Αλυσίδα» καλών ειδήσεων 

Η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος φαίνεται πως ανοίγει «έναν ασκό του Αιόλου», αλλά αυτήν την φορά μόνο με ούριους ανέμους για την οικονομία και την πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά από άλλον έναν κύκλο καλών μαντάτων, με κυρίαρχο την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές. 

Την ώρα που η Eurostat θα ανακοινώνει το πρωτογενές πλεόνασμα, στην Αθήνα θα πέφτουν οι τελικές υπογραφές για την συμμετοχή της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας KfW, με 100 εκατομμύρια ευρώ, στο μετοχικό κεφάλαιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί επενδυτικά πλάνα κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια από τις εκκρεμότητες που επιλύθηκαν, μετά την πρόσφατη επίσκεψη και τις επαφές της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, της οποίας αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα ζητήματα. 

Αύριο Πέμπτη, το Euro Working Group, η ομάδα εργασίας υπό τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δηλαδή, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των πρώτων 6,3 δις από τα 8,3 δις της δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, καθώς έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα. 

Διπλό βήμα στις 5 Μαΐου 

Το επόμενο σημαντικό, διπλό βήμα θα γίνει στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, οπότε η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο, αλλά για καλό, καθώς μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας θα ανοίξει επισήμως πλέον σε εκείνη την συνάντηση, την συζήτηση για την ελάφρυνση από τους πιστωτές του δημοσίου χρέους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο, με το βασικότερο σενάριο μέχρι στιγμής να προκρίνει την επιμήκυνση των δανείων και την μείωση των επιτοκίων. 

Στην ίδια συνεδρίαση, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να εγκρίνουν τον Οδικό Χάρτη για την Ανάπτυξη της Ελλάδας, τον οποίο συντάσσει και θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση. ΤΟ αναπτυξιακό αυτό μοντέλο, βασισμένο σε τρεις ανεξάρτητες μελέτες, θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις, χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ κτλ) σε τομείς της οικονομίας που μπορούν να τραβήξουν γοργά το άρμα της φυγής προς την ανάπτυξη (αγροτική παραγωγή, μεταποίηση τροφίμων, ενέργεια, τουρισμός κ.α.).