X

Δεν αποκλείει έμμεσο τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ ο Νοβότνι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, δηλαδή έμμεσου τυπώματος χρήματος, άφησε ο Έβαλντ Νοβότνι.

Ant1news



Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανέφερε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ασκήσει μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ωστόσο, σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα να δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, κάτι που στην ορολογία των κεντρικών τραπεζών, μεταφράζεται ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Νοβότνι σημείωσε ότι η ενδεχόμενη αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα ήταν μια απόφαση συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Επί της αρχής δεν θα το απέκλεια, αν και δεν έχει έλθει ακόμη ο χρόνος για αυτό», όνισε ο Νοβότνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 0,5%, πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα, και η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενη μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού ή αποπληθωρισμού. Για τον «κίνδυνο» του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρώπη έχει προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, ο Νοβότνι σημείωσε ότι δεν βλέπει άμεσα καμιά προοπτική η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει το είδος του αποπληθωρισμού που είχε πλήξει την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990. Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ για να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι στην παρούσα φάση δεν θα ληφθεί κάποιο μέτρο.

«Θα είμαστε σε θέση να το αποτιμήσουμε πράγματι αυτό τον Ιούνιο, επομένως θεωρώ ότι μέχρι τότε δεν πρέπει να λάβουμε κανένα μέτρο», δήλωσε σχετικά ο Νοβότνι, διευκρινίζοντας ότι «για την ΕΚΤ, δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση».

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν θα είχε νόημα μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο Νοβότνι σημείωσε ότι «μια μείωση του (βασικού) επιτοκίου θα είχε νόημα, ως μέρος ενός πακέτου».