X

Νέο «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη

Νέος «πονοκέφαλος» ήρθε να προστεθεί στην Κουμουνδούρου, καθώς μετά το θέμα με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν αποσύρθηκε και αυτή του Αχμέτ Κουρτ.

Ant1news

Οι χειρισμοί των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ σε μια περιοχή με ιδιαιτερότητες όπως η Θράκη, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί της Πέμπτης, που επισήμως έχει θέμα την  οριστικοποίηση των συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το νέο «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ ακούει στο όνομα Αχμέτ Κουρτ,  υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στη Θράκη, ο οποίος απεπέμφθη από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του με τον ηγέτη της εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφεραν ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη και δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. 

Η νέα… αλλαγή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε λίγα 24ωρα μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά, που πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση.

Κι ενώ οι «φωτιές» Σουλεϊμάν και Κουρτ μαίνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος έρχεται με νέες δηλώσεις του να τις «φουντώσει». 

Η Σαμπιχέ Σουλεϊμάν δεν εκφράζει το μειονοτικό στοιχείο, έχει λογική διχοτόμησης και τριχοτόμησης της μειονότητας, δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει την αλληλεγγύη και την ενότητα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Χριστόπουλος κι επιμένοντας στις θέσεις του για τη μειονότητα της Θράκης, δήλωσε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού, που η αριστερά οφείλει να υποστηρίξει, ωστόσο το μείζον κομμάτι της μειονότητας έχει στραφεί στην Τουρκία λόγω των προηγούμενων πολιτικών του ελληνικού κράτους

Κι όλα αυτά την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι αναμένει την επίσημη απάντηση της ΝΔ για τους «πολιτευτές της που βρέθηκαν με τον επικεφαλής εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας και τους υποψηφίους της με τους συνδυασμούς που στηρίζει στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και δηλώνουν στήριξη στο μειονοτικό κόμμα».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «αστείες δικαιολογίες» από την πλευρά της ΝΔ σχετικά με το ότι «οι υποψήφιοί της, αντίστοιχα για τον Δήμο Κομοτηνής Χασάν Χασάν, αντιπρόεδρος της νεολαίας ΝΔ στη Ροδόπη, και Οντέρ Μουμίν, για το Περιφερειακό συμβούλιο της Αν. Μακεδονίας Θράκης, οι οποίοι αμφότεροι με δηλώσεις τους υποστηρίζουν το μειονοτικό κόμμα, βρέθηκαν εκεί σε κοινωνικού περιεχομένου εκδήλωση».

Για απόπειρα φτηνού συμψηφισμού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Κομοτηνής με τη Ν.Δ., Χασάν Χασάν, στα γραφεία του μειονοτικού κόμματος DEB.

Ο κ. Κεδίκογλου αν και παραδέχθηκε ότι «αστοχία σε επιλογές προσώπων μπορεί να υπάρξει», σημείωσε πως είναι διαφορετική μια επίσκεψη σε γραφεία στην Ξάνθη με βραβεύσεις σε συνέδρια στην Τουρκία. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο και τεράστιο λάθος» να δίνονται εθνικά χαρακτηριστικά σε μια θρησκευτική μειονότητα, καθώς κάτι τέτοιο δείχνει επικίνδυνη άγνοια.

«Να καθίσουν σε ένα τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί, το ΥΠΕΞ να πάψει να κοιμάται, διότι έχω ζητήσει ραντεβού από τον κ. Βενιζέλο επί ένα μήνα για να τον ενημερώσω και δυστυχώς δεν μου δόθηκε η δυνατότητα», τόνισε με νόημα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στον ίδιο σταθμό και ο Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος έκανε λόγο για «μικροκομματικά παιχνίδια σκοπιμοτήτων, ενώ έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής και άμυνας και βασικών, θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών. Η ισονομία και η ισοπολιτεία δεν μπορεί να αμφισβητείται στην Ελλάδα του 2014».

Με σκληρά λόγια σχολίασε τις εξελίξεις και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης