X

40 ετών έγινε ο Κύβος του Ρούμπικ

Ο 70χρονος σήμερα Έρνο Ρούμπικ, ο οποίος επινόησε το εθιστικό παζλ, μιλάει για την αγαπημένη του εφεύρεση που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

Ant1news

Αγαπήθηκε όσο λίγα παιχνίδια σκέψης και συμπλήρωσε ήδη 40 χρόνια ζωής. Ο λόγος για τον περίφημο Κύβο του Ρούμπικ, τον οποίο επινόησε το 1974 ένας Ούγγρος αρχιτέκτονας, γλύπτης και εφευρέτης.

Ο Έρνο Ρούμπικ ήταν το κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης που φιλοξενείται στο Liberty Science Center του Νιου Τζέρσεϊ και είναι αφιερωμένη στο δημοφιλές παζλ… για μικρούς και μεγάλους.

«Πέρα από τον Κύβο του Ρούμπικ» ονομάζεται η έκθεση, που ερευνά τις πρώτες μορφές που είχε το παιχνίδι και τη μετάλλαξή του σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα στο πέρασμα των χρόνων.

«Πέρασα πάνω από τη μισή ζωή μου με αυτόν τον Κύβο, κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ήμουν 30 ετών όταν τον επινόησα και σήμερα, 40 χρόνια μετά, νομίζω ότι μπορώ να πω ότι γνωρίζω τον Κύβο καλύτερα από τον καθένα», λέει ο Έρνο Ρούμπικ.

Ο ελάχιστος αριθμός κινήσεων που απαιτείται για κάθε μία από τις πιθανές διατάξεις ενός Κύβου 3x3x3 είναι 20, σύμφωνα με έρευνα μαθηματικών. Και μιλάμε για περισσότερες από 43 πεντάκις εκατομμύρια διατάξεις… Για την ακρίβεια 43.252.003.274.489.856.000 διαφορετικές. Ζαλιστήκατε ή ακόμα;

Η έκθεση «Πέρα από τον Κύβο του Ρούμπικ» στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 26 Απριλίου για 7 ημέρες, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει παγκόσμια περιοδεία.