X

Με 50 εκατ. ευρώ συμμετέχει η ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα.

Ant1news

 

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν διατεθεί σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα πρώτα χρήματα από το δεύτερο «υποταμείο» του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Ελληνική Δημοκρατία, σχετικά με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Όπως ανακοινώθηκε η ΕΤΕπ θα συμβάλει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 50 εκατ. ευρώ ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και με Γαλλικό Επενδυτικό Ταμείο, τη Γαλλική Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων και με ιδιώτες για τη συμμετοχή και νέων κεφαλαίων στο ίδιο ταμείο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και από την πλευρά του Ομίλου ΕΤΕπ ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι τα κονδύλια δεν είναι πολύ υψηλά, αλλά μπορούν να προσεγγίσουν πολύ περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και επανέλαβε τη σημασία της αποκατάστασης της ρευστότητας για την πορεία προς την ανάπτυξη.  «Ο δρόμος πια είναι μπροστά μας, μπορούμε και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία μετά από τέσσερα χρόνια εργώδους προσπάθειας και μεγάλων θυσιών» είπε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ, οποίος σημειώνεται ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για τέταρτη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πρόσθετη στήριξη στις ελληνικές ΜΜΕ μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, εφόσον η ΕΤΕπ αξιολογήσει θετικά το επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου, μόλις το λάβει από τις ελληνικές αρχές». Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα προγράμματα που ετοιμάζει η ΕΤΕπ σημείωσε ότι πολλοί επιχειρηματίες πλησιάζουν τον ίδιο και στελέχη της τράπεζάς και δηλώνουν ότι επειδή η επιχείρηση τους είναι πολύ μικρή δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα που εξαγγέλλονται. Γι αυτό, είπε ο ίδιος, ήδη έχει ανοίξει μία συζήτηση ώστε να διαμορφωθούν προγράμματα που απευθύνονται σε ακόμη μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Υπογράφουμε μια συμφωνία ώστε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που είναι θυγατρική της Τράπεζας, να συμμετάσχουν με 50 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτά τα 50 εκατομμύρια ευρώ έρχονται να προστεθούν στα άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ που ήδη εισφέρουν το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα KfW, με την οποία υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι και με το Ίδρυμα  Ωνάση έχουμε προκαταρκτική συμφωνία για επενδύσεις ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί για περαιτέρω συμμετοχή με ακόμη 250 εκατομμύρια ευρώ.»