X

Η κρίση στη χώρα στο τραπέζι Δασκαλόπουλου-Λαγκάρντ

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και η κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ και η επικεφαλής του ΔΝΤ στις ΗΠΑ.

Ant1news



«Η οριστική λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης στην Ευρώπη», επισήμανε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί το προεδρείο της «BUSINESSEUROPE».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέψευσε με τον πιο πειστικό τρόπο τις δυσοίωνες -και μονότονα επαναλαμβανόμενες- προβλέψεις περί διάλυσης του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος και κατάρρευσης του ευρώ, ενώ βρίσκεται σε πορεία ενίσχυσης των θεσμών και της ενότητάς της, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και οποιαδήποτε άλλη κρίση στο μέλλον.

Το τελικό βήμα - πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος της BUSINESSEUROPE- είναι να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στην κρίση δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Για την Ελλάδα ειδικότερα, αυτό αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας και την επούλωση των ανοιχτών κοινωνικών πληγών.

«Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας που επέφερε τη θεαματικότερη παγκοσμίως δημοσιονομική προσαρμογή αλλά ταυτόχρονα εκτίναξε την ανεργία στο 28% και γονάτισε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας είναι ζωτική ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.  Η βιωσιμότητα του χρέους, ως έχει σήμερα, απαιτεί κάθε χρόνο για την επόμενη οκταετία μια μονομερή μεταβίβαση πόρων προς τους δανειστές μας που κυμαίνεται γύρω στα 10 δισ. Ευρώ.  Με τις συνθήκες αυτές, όμως, η προοπτική της ανάπτυξης γίνεται πολύ μακρινή.  Η διευθέτηση του βάρους εξυπηρέτησης του χρέους προβάλλει, έτσι, ως μία απαραίτητη λύση προκειμένου και οι δανειστές να εξυπηρετούνται και ο κοινωνικός μας ιστός να μη διαλυθεί», επισήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Το θέμα της ανάπτυξης δεν είναι καν αμιγώς ελληνικό, παρατήρησε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο ανερχόμενος ευρωσκεπτικισμός και εθνοκεντρισμός δεν αντιμετωπίζονται με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1%, μόνιμα υψηλή ανεργία και υποβαθμισμένο κοινωνικό κράτος. Πρέπει η Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της συνύπαρξης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, για να εκπληρώσει το όραμα των ιδρυτών της και να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους λαούς της, κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «την ουσιαστική αλλαγή και οικονομική πρόοδο στην Ελλάδα σήμερα μπορούν να την επιτύχουν όχι το πολιτικό σύστημα και οι ανά τρίμηνο διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά οι δημιουργικές δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας».