X

«Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές με στόχο την εκσυγχρόνιση της λειτουργίας του υπαιθρίου εμπορίου.

Ant1news



Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο η κυβέρνηση αποδέχθηκε σειρά προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις τόσο εντός του κοινοβουλίου όσο και στις τάξεις των παραγωγών των λαϊκών αγορών.

Από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές, διευκρινίστηκε ότι καμία άδεια και καμία θέση δεν χάνεται. Αντιθέτως, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο δίνει τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, αφού οι άδειές τους, από 3ετούς διάρκειας, μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, ενώ προβλέπονται και δυνατότητες μεταβίβασής τους.

Συγχρόνως το σχέδιο νόμου έχεις ως στόχο να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, αφού οι όποιες νέες άδειες θα δίνονται μόνο σε ανέργους, με προτεραιότητα στις ευπαθέστερες ομάδες.

Το ΥΠΑΑΝ τονίζει ότι μετά τη μείωση του ημερήσιου τέλους που είχε ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης κι εγκρίθηκε από τους Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών, βελτιώνονται περαιτέρω οι όροι με τους οποίους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση οι έμποροι των λαϊκών αγορών, καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να πωλούν περισσότερα προϊόντα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο νόμου διασφαλίζει με τη μεγαλύτερη διαφάνεια την επανατοποθέτηση παραγωγών κι επαγγελματιών σε διακριτές, πλέον, πτέρυγες με εφ’ άπαξ κλήρωση τον Ιανουάριο του 2015 και κυκλική μετατόπιση κατά μια θέση μια φορά το χρόνο, ώστε αφενός να ενταθεί ο ανταγωνισμός και αφ’ ετέρου να μην υπάρχουν προνομιούχοι (εκείνοι δηλαδή που έχουν εξασφαλίσει προνομιακή θέση στο χώρο μιας λαϊκής) και μη.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του παρεμπορίου, τόσο με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι ψευδοπαραγωγοί, όσο και με τις κυρώσεις που προβλέπονται. «Ο νόμιμος παραγωγός και επαγγελματίας δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Ανάπτυξης και υπογραμμίζει ότι «με βάση τα παραπάνω, η συνέχιση της απεργίας στις λαϊκές αγορές δεν έχει κανένα νόημα και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να στέλνει τους καταναλωτές σε άλλα δίκτυα διανομής».