X

Λεωφορεία… χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα

Η πόλη της Θεσσαλίας πήρε την πρώτη θέση στο πρόγραμμα CityMobil2

Ant1news


Η πιλοτική λειτουργία των λεωφορείων... χωρίς οδηγό αναμένεται να ξεκινήσει στα Τρίκαλα πριν από το τέλος Νοεμβρίου του 2014.

Τα Τρίκαλα πήραν την πρώτη θέση ανάμεσα στις 5 ευρωπαϊκές πόλεις όπου θα κυκλοφορήσουν τα αυτοματοποιημένα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στο πλαίσιο του Προγράμματος CityMobil2, που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και από ελληνικούς πόρους.

Σύντομα αναμένονται αλλαγές στο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την κίνηση των συγκεκριμένων οχημάτων , όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Τα 6 λεωφορεία χωρίς οδηγό, χωρητικότητας 4, 12 ή 15 επιβατών, θα κινούνται με ταχύτητες έως 20 χιλιόμετρα την ώρα, σε διαδρομές με διασταυρώσεις και πεζούς για διάστημα έξι μηνών, μετά την πάροδο του οποίου θα μετακινηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Tα οχήματα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα με τη χρήση αισθητήρων που τα «καθοδηγούν» στην πορεία τους χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα.  Δεν αποκλείεται, όμως, η παρουσία χειριστή ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς στο νέο μέσο, παρά την ύπαρξη κουμπιού εκτάκτου ανάγκης. Στα σχέδια των υπευθύνων είναι και η υιοθέτηση ειδικής σήμανσης στη λωρίδα κίνησης, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ασφάλεια πεζών και οδηγών.

Η ευελιξία τους, σε συνδυασμό με τη χρήση σε περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, μπορεί να οδηγήσει στην αποσυμφόρηση και στη μείωση των οχημάτων, προσφέροντας στους πολίτες εύκολη και οικολογική λύση για μικρής κλίμακας μετακινήσεις.