X

Όλι Ρεν: Ανοδική η πορεία της Ελλάδας - ισχύουν οι δεσμεύσεις

Το μήνυμα ότι η πορεία της Ελλάδας είναι ανοδική στέλνει ο Όλι Ρεν και επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν το Φθινόπωρο, στη βάση των δεσμεύσεων του Eurogroup.

Ant1news



Σε συνέντευξή του ο πρώην επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις και υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Όλι Ρεν, επισημαίνει ότι η Ελλάδα κινείται ανοδικά και τονίζει ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει, μέχρι τώρα, περαιτέρω βοήθεια, ενώ επαναβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup για το θέμα του χρέους, για το οποίο τονίζει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το Φθινόπωρο.

«Η Ελλάδα δεν έχει, έως τώρα, ζητήσει περαιτέρω βοήθεια. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η Αθήνα μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία κρατικά ομόλογα. Η πορεία είναι ανοδική», τονίζει σχετικά ο κ. Ρεν σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Γερμανών Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο Ολι Ρεν τονίζει ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι δεσμεύσεις του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012, αλλά σημειώνει ότι «χρειαζόμαστε, όμως, πρώτα μία νέα αποστολή της τρόικας και μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Έπειτα, θα μπορούσαμε το φθινόπωρο να λάβουμε αποφάσεις σε αυτήν τη βάση».

Ερωτηθείς, δε, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Φινλανδός αξιωματούχος σημείωσε ότι «έχω πάψει να λέω κάτι οριστικό για την Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι αναμφίβολα ένα πρόβλημα. Αλλά είναι, επίσης, σαφές και το εξής: Δηλώσεις για αυτό αποτελούν τόσο τέχνη όσο και επιστήμη, διότι εξαρτώνται πάρα πολύ από ποιον ρυθμό ανάπτυξης θέτει κανείς ως βάση».

Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ σημειώνει ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι θεωρεί λανθασμένη την πρόσφατη κριτική για την τρόικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και τη συζήτηση για νέα βοήθεια στην παρούσα φάση.

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφερόμενος στην περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, ο Όλι Ρεν υποστηρίζει ότι «καμία από τις υποψήφιες χώρες δεν θα είναι στα επόμενα πέντε χρόνια ώριμη για ένταξη», όμως προσθέτει ότι «χρειαζόμαστε την πολιτική διεύρυνσης ως εργαλείο σταθερότητας». «Εάν οι χώρες της Βαλτικής δεν ήταν στην ΕΕ ή η Σερβία δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα σε δυτική πορεία, θα συμπεριφερόταν ο Πούτιν ακόμη χειρότερα με την πολιτική γεωστρατηγικής ισχύος του», υποστήριξε σχετικά.

Από πλευράς του, ο κ. Λάμπσντορφ αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως «η Άγκυρα έχει, κατά τα 10 χρόνια των συνομιλιών, απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από δυτικές αρχές, όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Στην Τουρκία βρίσκονται περισσότεροι δημοσιογράφοι στη φυλακή από ό,τι στο Ιράν ή στην Κίνα».