X

ΥΠΕΚΑ: Κατάλληλο για κολύμβηση το 99,8% των υδάτων

Κατάλληλο για κολύμβηση είναι το 99,8% των νερών κολύμβησης στη χώρα σύμφωνα με την αξιολόγηση που έγινε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ant1news



Η αξιολόγηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις μικροβιολογικές παραμέτρους 2162 αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας και εφαρμόζοντας την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των τεσσάρων τελευταίων ετών (2010-2013).

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το 94% των υδάτων ταξινομείται ως εξαιρετικής ποιότητας ενώ πρακτικά το 99,8% είναι κατάλληλο για κολύμβηση. Ειδικότερα, 2016 σημεία (93,8%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 111 σημεία (5,2%) χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», 18 σημεία (0,8%) χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 5 σημεία (0,2%) ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

«Το περιβάλλον και ειδικότερα τα ύδατα είναι ένας τομέας που, παρά την οικονομική κρίση  αγγίζει τα επίπεδα αριστείας. Η θάλασσα και οι ακτές μας είναι συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Τα κολυμβητικά νερά και οι θάλασσές μας σημαίνουν πολλά και για τους Έλληνες και για τους επισκέπτες της χώρας. Ενόψει του καλοκαιριού αποδεικνύεται, με επιστημονικά χαρακτηριστικά, η ποιότητα τους. Είναι διαρκής υποχρέωση όλων μας, πολιτείας και πολιτών, να διαφυλάξουμε αυτόν τον ανεκτίμητο θαλάσσιο θησαυρό μας», δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς.

Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων της κολυμβητικής περιόδου 2013 και τα αποτελέσματα του Προγράμματος Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων - ακτών κολύμβησης δημοσιοποιούνται με ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ στην εξής ιστοσελίδα και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης και Παρατήρησης.