X

«Bring Back Our Girls» λένε Κάμερον και Πάπας Φραγκίσκος

Ο Ντέιβιντ Κάμερον σε εκπομπή στο BBC κράτησε ένα πλακάτ μαζί με την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, που έφερε το μήνυμα "Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας".

Ant1news

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε ότι η χώρα του "θα κάνει ό,τι μπορεί" για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την απελευθέρωση των τουλάχιστον 200 μαθητριών που απήχθησαν στη Νιγηρία.

Τη δήλωση αυτή έκανε στη διάρκεια της εκπομπής του Αντριου Μαρ στην τηλεόραση του BBC κρατώντας ένα πλακάτ που έφερε το μήνυμα "Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας" (Bring Back Our Girls) από την ομότιτλη διεθνή εκστρατεία η οποία διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Στην διάρκεια του προγράμματος η επίσης προσκεκλημένη της εκπομπής, η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ, επικεφαλής του δικτύου ανταποκριτών του CNN, έδωσε το πλακάτ στον Κάμερον ρωτώντας τον αν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Εκείνος το πήρε κι απάντησε "μετά χαράς".

Ο ίδιος είπε στην εκπομπή: "Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Νιγηρίας και προσφέρθηκα να κάνω ό,τι θα μπορούσε να βοηθήσει. Συμφωνήσαμε στην αποστολή μίας ομάδας που περιλαμβάνει ορισμένους ειδικούς της αντιτρομοκρατίας και των μυστικών υπηρεσιών για να συνεργαστούν με την μεγαλύτερη ομάδα των Αμερικανών που βρίσκεται εκεί. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περισσότερο θελήσουν οι Νιγηριανοί".

Ο ίδιος είπε ότι είναι απίθανο η Νιγηρία να ζητήσει την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων και τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού στον κόσμο. Αναγνώρισε ότι δεν είναι εύκολη η επιχείρηση αναζήτησης των κοριτσιών, που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στις 14 Απριλίου μέσα από το σχολείο τους στο Σίμποκ. "Δεν μπορούμε έτσι απλά να πάμε εκεί και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είναι υπερβολικά δύσκολο επειδή προφανώς βρίσκονται σε αυτή την βαθιά ζούγκλα, τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ουαλία".

Την στήριξή του στην εκστρατεία πρόσφερε μέσω Twitter και ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έγραψε: "Ας ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας για την άμεση απελευθέρωση των μαθητριών που απήχθησαν στη Νιγηρία. 'Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας' ".



Στην διάρκεια της σημερινής εκπομπής του BBC, η Αμανπούρ είπε στον παρουσιαστή της σχετικά με την πρωτοβουλία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: "Από την μία πλευρά το σλόγκαν (της εκστρατείας) είναι εξαιρετικό γιατί κινητοποιεί τον κόσμο. Από την άλλη, ανησυχώ λίγο ότι ενδεχομένως να είναι μία μεγάλη φούσκα που στην συνέχεια θα σκάσει χωρίς να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό".

Ωστόσο, είπε η ίδια, η Νιγηρία "είναι 100% κορεσμένη από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης" και "αυτή (η εκστρατεία) φθάνει πράγματι στους κατοίκους της Νιγηρίας".

Σύνοδο κορυφής με την Νιγηρία και τις γειτονικές της χώρες προτείνει η Γαλλία

Η Γαλλία πρότεινε να φιλοξενήσει ενδεχομένως το ερχόμενο Σάββατο στην πρωτεύουσά της μια σύνοδο κορυφής με την Νιγηρία και τις γειτονικές της χώρες, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

"Πρότεινα, μαζί με τον Νιγηριανό πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν, να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος με τις χώρες που συνορεύουν με την Νιγηρία", δήλωσε ο Ολάντ κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή "θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν οι χώρες συμφωνήσουν, το ερχόμενο Σάββατο" 17 Μαΐου στο Παρίσι.

Αυτή θα επικεντρωθεί στα θέματα ασφάλειας και κυρίως στο θέμα της Μπόκο Χαράμ, διευκρίνισαν άνθρωποι του περιβάλλοντος του Γάλλου προέδρου, σημειώνοντας επίσης ότι εκτός του Ολάντ, στην σύνοδο αυτή μπορεί να μετέχουν οι ηγέτες τουλάχιστον πέντε αφρικανικών χωρών: της Νιγηρίας, του Τσαντ, του Καμερούν, του Νίγηρα και του Μπενίν.

Σύμφωνα και πάλι με τους ίδιους, στην σύνοδο αυτή μπορεί πιθανόν να εκπροσωπούνται επίσης η Βρετανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.  

"Η Γαλλία δηλώνει ότι είναι στην διάθεση των χωρών της περιοχής για την διοργάνωση μιας συνόδου για την ασφάλεια", αναφέρει παράλληλα η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Η διεθνής κοινότητα έχει συγκλονιστεί από την απαγωγή τον περασμένο μήνα στην Νιγηρία περισσότερων από 200 μαθητριών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει μεγάλες ζώνες στην βορειοανατολική Νιγηρία και στις γειτονικές της χώρες.