X

H Inmastat δίνει λύση για τα... χαμένα αεροπλάνα

H βρετανική εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών Inmastat θα προσφέρει πλέον δωρεάν υπηρεσίες στις αεροπορικές εταιρείες για δορυφορική παρακολούθηση των αεροσκαφών.

Ant1news

H Inmarsat, η βρετανική εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις έρευνες για την εξαφανισμένη πτήση MH370, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δωρεάν στις αεροπορικές εταιρείες υπηρεσία παρακολούθησης των πτήσεών τους.

Έπειτα από την εξαφάνιση του Boeing της Malaysian Airlines από τα ραντάρ, η πορεία που ακολούθησε το αεροπλάνο υπολογίστηκε με βάση τα σήματα «ping» που μεταδίδονταν αυτόματα στους δορυφόρους της Inmarsat. Για λόγους κόστους, η Malaysia Airlines δεν ήταν συνδρομητής στην υπηρεσία της Inmarsat που προσφέρει τη δυνατότητα λήψης του ακριβούς στίγματος, της ταχύτητας και του ύψους του αεροσκάφους -παρόλα αυτά, το Boing 777 μετέδιδε σήματα που λειτουργούν ως ηλεκτρονική «χειραψία», προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η δορυφορική σύνδεση ήταν ανοιχτή.

Και τα σήματα αυτά επέτρεψαν τον υπολογισμό της πιθανής πορείας του αεροσκάφους τις ώρες μετά την εξαφάνισή του. Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δωρεάν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες την υπηρεσία στην οποία δεν ήταν συνδρομητής η Malaysia Airlines.

Οι εταιρείες θα λαμβάνουν κάθε 15 λεπτά το στίγμα από το GPS του αεροσκάφους μαζί με την κατεύθυνση, το ύψος και την ταχύτητα. «Ο εξοπλισμός μας υπάρχει ήδη εγκατεστημένος στο 90% των αεροπλάνων ευρείας ατράκτου» δήλωσε στο BBC ο αντιπρόεδρος της Inmarsat Κρις ΜακΛάφλιν.

«Προσφέρουμε μια άμεση λύση στο πρόβλημα χωρίς επιπλέον κόστος για τη βιομηχανία» τόνισε. Η εταιρεία του θα καλύψει το κόστος, το οποίο εκτιμάται στα 3 εκατ. δολάρια το χρόνο. Ανάλογη υπηρεσία προσφέρεται και στον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς οι δορυφόροι της Inmarsat διαβιβάζουν χωρίς χρέωση τυχόν σήματα κινδύνου. Στο Διαδίκτυο υπάρχουν σήμερα δωρεάν εφαρμογές για την παρακολούθηση πτήσεων. Όταν όμως ένα αεροπλάνο βρίσκεται πάνω από τον ωκεανό, δεν έχει επαφή με ραντάρ και δεν έχει μεταδώσει το στίγμα του για αρκετή ώρα, η θέση του μπορεί να υπολογιστεί μόνο χονδρικά με βάση την εκτιμώμενη ταχύτητα πτήσης.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της πτήσης MH370 ανέδειξε ένα μεγάλο κενό στην παρακολούθηση των πτήσεων ειδικά πάνω από ωκεανούς.