X

Δικαίωμα για τη διαγραφή προσωπικών δεδομένων από την Google άποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το δικαίωμα διαγραφής των προσωπικών δεδομένων τους κέρδισαν οι χρήστες της Google σήμερα, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ant1news

Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από την Google τη διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, όπως αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μία νίκη της ιδιωτικότητας κατά του κολοσσού της τεχνολογίας. Μάλιστα, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με το αίτημά τους.

Όπως αποφάσισε το κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαστήριο η ιδιωτικότητα του ατόμου υπερτερεί του γενικού συμφέροντος. Οι δικαστές δήλωσαν ότι:

«Εφόσον διαπιστώνεται, έπειτα από αίτημα εκείνου στον οποίο αφορούν τα δεδομένα, πως η συμπερίληψη αυτών των συνδέσμων στον κατάλογο είναι, στην παρούσα στιγμή, ασυμβίβαστη με την κατευθυντήρια οδηγία, τότε οι σύνδεσμοι και η πληροφορία στον κατάλογο των αποτελεσμάτων πρέπει να διαγράφονται».

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την άποψη γενικού εισαγγελέα που το 2013 είχε δηλώσει ότι η Google δεν είναι υπεύθυνη για τα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στις σελίδες της και πως δεν μπορεί να γίνει επίκληση του «δικαιώματος στην ψηφιακή λήθη» σε ό,τι την αφορά. 

Η υπόθεση που προκάλεσε τη σημερινή απόφαση είναι αυτή ενός Ισπανού, το Μάριο Κοστέχα Γκονθάλεθ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στην ισπανική υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων πως η παρουσία μιας ειδοποίησης πλειστηριασμού της κατοικίας του, έναντι ενός χρέους που στη συνέχεια είχε ρυθμισθεί, στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google, συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητάς του.

Πρόκειται για μία από τις 180 ανάλογες υποθέσεις που έχουν φτάσει στην ισπανική δικαιοσύνη, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι ζητούν να διαγραφούν τα προσωπικά τους δεδομένα από την Google. Η εταιρεία με τη σειρά της υποστηρίζει ότι «ένας τέτοιος εξαναγκασμός αφαίρεσης δεδομένων ισοδυναμεί με λογοκρισία».

Η ευρωπαϊκή κατευθυντήρια οδηγία σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, η οποία υιοθετήθηκε το 1995, αναθεωρείται και έρχεται η ώρα να καταστούν αυστηρότεροι κανόνες.