X

Βρήκαν τη ναυαρχίδα του Χριστόφορου Κολόμβου;

Πέντε αιώνες μετά το ναυάγιο της «Σάντα Μαρία», αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ίσως κατάφεραν τελικά να το εντοπίσουν στα ανοικτά της Αϊτής.

Ant1news

Πέντε αιώνες μετά το ναυάγιο της ναυαρχίδας του Χριστόφορου Κολόμβου «Σάντα Μαρία» στην Καραϊβική, μια αρχαιολογική αποστολή ανακοίνωσε πως ενδεχομένως βρήκαν ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο στο βυθό κοντά στην Αϊτή.

Αν επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για το ναυάγιο της «Σάντα Μαρία», θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών.

«Η γεωγραφική θέση του ναυαγίου, η μορφολογία του βυθού και τα αρχαιολογικά στοιχεία είναι ισχυρότατες ενδείξεις ότι το ναυάγιο που βρήκαμε ανήκει στην Σάντα Μαρία» λέει ο επικεφαλής της αποστολής, Μπάρι Κλίφορντ.

«Η κυβέρνηση της Αϊτής μας έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στην περιοχή του ναυαγίου», πρόσθεσε.

Ο εντοπισμός του ναυαγίου έγινε δυνατός μόνο μετά το 2003, όταν μια άλλη αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε ερείπια που ταυτοποιήθηκαν ως ένα φρούριο που περιγράφει ο Κολόμβος στο ημερολόγιο του. Με βάση τα στοιχεία αυτά, υπολογίστηκε η πιθανή θέση της Σάντα Μαρία και οι πρώτες αναγνωριστικές καταδύσεις έγιναν μερικούς μήνες αργότερα.