X

Γιατί ζητά αποζημίωση από Γάλλο συγγραφέα η Σκάρλετ Γιόχανσον

Μήνυση σε Γάλλο συγγραφέα κατέθεσε η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, με το αιτιολογικό ότι βάσισε το βιβλίο του στην προσωπικότητά της.

Ant1news

Μήνυση κατέθεσε η Σκάρλετ Γιόχανσον στο συγγραφέα Γκεγκουάρ Ντελακούρ, απαιτώντας από αυτόν αποζημίωση 50.000 ευρώ. Η αιτία της μήνυσης είναι ότι ο βασικός χαρακτήρας του βιβλίου του Γάλλου ,με τίτλο «τίτλο La premiere chose qu'on regarde» ( Το πρώτο πράγμα που κοιτάζω ) έχει βασιστεί στην εικόνα της.

Ο συνήγορος της Αμερικανίδας ανέφερε στο δικαστήριο του Παρισίου, όπου έγινε η εκδίκαση της υπόθεσης, ότι παραβιάστηκε η εικόνα της πελάτισσάς του, χρησιμοποιώντας  τη φήμη και το όνομά της, χωρίς να έχει προηγουμένως ζητηθεί η συγκατάθεσή της. Επιπλέον, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος, το μυθιστόρημα έχει ψευδείς αναφορές σχετικά με την προσωπική της ζωή.

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος του συγγραφέα απέρριψε την καταγγελία ως «εντελώς σκανδαλώδη », λέγοντας ότι ο συγγραφέας «δεν είναι ένας παπαράτσι »και είχε το δικαίωμα στη συγγραφική δημιουργική ελευθερία».

Ο ίδιος ο Ντελακούρ, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Figaro, δήλωσε «έκπληκτος»  από την αγωγή.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι σε καμία περίπτωση δεν δυσφημείται. Αντίθετα, είναι κάτι περισσότερο από ένας φόρος τιμής σε αυτήν », ανέφερε ο συγγραφέας προσθέτοντας ότι «το μυθιστόρημα μιλά για την τυραννία των πραγματικά όμορφων γυναικών» και «η Σκάρλετ Γιόχανσον αντιστοιχεί στο αρχέτυπο της ομορφιάς σήμερα».

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2013 έχει πουλήσει σχεδόν 100.000 αντίτυπα.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 2 Ιουλίου.