X

Μειώθηκαν πάνω από 30% τα «φέσια» στην αγορά

Μειώθηκαν πάνω από 30% τα «φέσια» στην αγορά Μικρή «ανάσα» στους επαγγελματίες από τον δραστικό περιορισμό της αθέτησης πληρωμών μέσω ακάλυπτων επιταγών κι απλήρωτων συναλλαγματικών

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Υποχώρηση κατά πάνω από ένα τρίτο σε σχέση με το 2013 καταγράφουν τα «φέσια» από επιταγές και συναλλαγματικές που δεν έχουν καλυφθεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους. 

H αθέτηση πληρωμών παρουσιάζει κατά μέσο όρο μείωση της τάξης του 36%, καθώς όλο και λιγότεροι κρίκοι της αγοράς βρίσκονται «ξεκρέμαστοι», μένοντας να κρατούν ένα χαρτί χωρίς αξία στα χέρια τους, αντί για το ζεστό χρήμα από κάποια εμπορική συναλλαγή που διεκπεραίωσαν. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τειρεσία, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014, έμειναν ακάλυπτες 8521 επιταγές, ύψους 137,95 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013, μείωση κατά 32,22% στο ποσό και κατά 51,44% στον αριθμό των επιταγών που «σφραγίστηκαν» από τις τράπεζες λόγω ανυπαρξίας χρηματικού αντικρίσματος. 

Σε ότι αφορά τις συναλλαγματικές, από Ιανουάριο ως και Απρίλιο «διαμαρτυρήθηκαν» 20.347 τεμάχια, ύψους 32,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2013, παρουσιάζεται υποχώρηση κατά 39,79% στο ύψος τους κατά 33,7% στον αριθμό των συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν από τους εκδότες ή τους κατόχους τους.