X

FT: Ο ρόλος της Μέρκελ στην «επιβίωση» του ευρώ

Συνεχίζουν τις αποκαλύψεις οι Financial Times αναφορικά με την ελληνική κρίση και τις σκέψεις και τα σχέδια για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Ant1news

Μετά τα δημοσιεύματα για το παρασκήνιο στη σύνοδο των Καννών και το «Σχέδιο Ζ» και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Πίτερ Σπίγκελ περιγράφει στο τρίτο άρθρο του πώς η Άγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να «ευλογήσει» την απόφαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για το ευρώ

Στο τρίτο μέρος του δημοσιεύματος γίνεται εκτενής αναφορά στην αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υιοθετήσει το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων και στη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο του 2012 ότι θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να στηρίξει το ευρώ. Οι  δηλώσεις Ντράγκι οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας και εκτόνωσαν την κρίση.


Σύμφωνα με τους FT, η Άγκελα Μέρκελ ήταν αρχικά αντίθετη στο σχέδιο ενεργοποίησης της ΕΚΤ, το οποίο προτάθηκε από τον Μάριο Μόντι στη σύνοδο του G20 αλλά στη συνέχεια κάμφθηκε σε σημαντικό βαθμό χάρη στον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ήταν πιο διπλωματικός από τον προκάτοχό του Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Το δημοσίευμα ξεκινά περιγράφοντας τη στιγμή που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ένα έγγραφο που η ίδια δεν είχε ξαναδεί.

Ήταν το σχέδιο Μόντι για την προστασία των χωρών της ευρωζώνης, όταν δέχονται επιθέσεις από τις αγορές. Παρά τις αντιρρήσεις της, η αντίστροφή μέτρηση για την αλλαγή στάσης από πλευράς ΕΚΤ είχε ξεκινήσει.

Το σχέδιο, το οποίο προετοίμαζε ο κ. Μόντι και οι συνεργάτες του μήνες πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, καλούσε την ΕΚΤ να προστατέψει τις χώρες της ευρωζώνης όταν θα δέχονταν επίθεση από τις αγορές, μέσω της αυτόματης αγοράς των ομολόγων τους.» Στο σχέδιο αναφερόταν ότι μόνο οι χώρες που «νοικοκύρευαν» τα δημοσιονομικά τους θα είχαν δικαίωμα σε αυτή την προστασία.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξοργίστηκε, το θέμα τη συγκεκριμένη ημέρα εγκαταλείφθηκε, αλλά τρεις μήνες αργότερα η Άγκελα Μέρκελ έδωσε την έγκρισή της σε ένα ανάλογα φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, το οποίο έχει χαιρετιστεί ως «η χαριστική βολή» που τερμάτισε «την υπαρξιακή κρίση του ευρώ».

Προστίθεται, πάντως, ότι χωρίς τη συγκατάθεση της Άγκελα Μέρκελ, που δόθηκε παρά τις ενστάσεις της ισχυρής Bundesbank, το σχέδιο δεν θα είχε επιτύχει να κατευνάσει τις αγορές.

Στο άρθρο των FT αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Ντράγκι είπε την περίφημη φράση ότι θα έκανε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει την Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2012, χωρίς η ΕΚΤ να έχει ακόμα έτοιμο το ανάλογο σχέδιο, προκαλώντας έκπληξη ακόμα και σε στενούς συνεργάτες του.


Το αφιέρωμα των FT κλείνει με τη φράση της Άγκελα Μέρκελ, ότι «αν “πέσει” το ευρώ, “πέφτει” η Ευρώπη», με την οποία εξήγησε τις αποφάσεις της.

Στην ελληνική κρίση αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο Ντομινίκ Στρος Καν, κάνοντας λόγο για "ανυπόφορη" οικονομική πολιτική που επέβαλαν στην Ελλάδα ενώ κάτι τέτοιο δεν θα έκαναν ούτε στην πιο αναξιόπιστη επιχείρηση, αλλά και στο γαλλογερμανικό άξονα κατά την κρίση.

Στα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρθηκε με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα euro2day και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως δεν είανι αυτή τη στιγμή κατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την ΕΕ και αυτό «θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα».