X

Σχεδιάζουν κοινή στρατηγική στο Παρίσι κατά της Μπόκο Χαράμ

Κοινή στρατηγική κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σχεδιάζεται σε μία μίνι αφρικανική σύνοδο κορυφής, που διεξάγεται στο Παρίσι υπό τον Φρανσουά Ολάντ.

Ant1news



Η σύνοδος για τον σχεδιασμό κοινής στρατηγικής εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης πραγματοποιείται με φόντο την απαγωγή των εκατοντάδων μαθητριών στη Νιγηρία από τους ισλαμιστές αντάρτες και λίγο μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε εγκατάσταση Κινέζων εργαζομένων σε οδικό κατασκευαστικό σχέδιο στο Καμερούν, η οποία αποδίδεται στην Μπόκο Χαράμ.

Στην επίθεση αυτή στο βόρειο Καμερούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δέκα Κινέζοι «μάλλον απήχθησαν», με την αστυνομία της χώρας να βλέπει πίσω από αυτή την επίθεση την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση. «Οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ ήταν βαριά οπλισμένοι. Ηρθαν με πέντε οχήματα», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος της Ουάζα, κωμόπολης που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης. 

Στον απόηχο και της νέας επίθεσης, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής στο Μέγαρο των Ηλυσίων καλούνται να βρουν τρόπους για να καταπολεμήσουν τους ισλαμιστές αντάρτες, που σκορπούν τον τρόμο στην Αφρική. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας έφθασε πρώτος στο προεδρικό μέγαρο για να υποδεχθεί στη συνέχεια μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ τους προέδρους του Καμερούν, του Νίγηρα, του Τσάντ και του Μπενίν, καθώς και εκπροσώπους της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομαδική απαγωγή των μαθητριών προκάλεσε σάλο παγκοσμίως και αύξησε την πίεση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ώστε να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα κατά της Μπόκο Χαράμ, οι πολύνεκρες επιθέσεις της οποίας έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς.

Οι ΗΠΑ, που ενέταξαν την Μπόκο Χαράμ στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» το 2013 και έχουν κινητοποιήσει προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον εντοπισμό των μαθητριών, επέκριναν με σφοδρότητα την Πέμπτη «την τραγική και απαράδεκτη βραδύτητα» στην αντίδραση της νιγηριανής κυβέρνησης μετά την απαγωγή.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν δεν κινητοποιήθηκε άμεσα για τον εντοπισμό των μαθητριών και το έκανε αφού είχαν ήδη περάσει πολλές ημέρες μετά την απαγωγή τους. Την Παρασκευή, μάλιστα, ματαίωσε την επίσκεψή του στον τόπο της απαγωγής, προκαλώντας νέο κύμα διεθνών επικρίσεων.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μία στρατηγική για να νικήσουμε τη Μπόκο Χαράμ, δήλωσε το Σάββατο στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, μετά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής. «Είναι πολύ σημαντικό για τη Νιγηρία να πάρει στα σοβαρά τις ευθύνες της», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μπόκο Χαράμ «πρέπει να ηττηθεί από τις χώρες της περιοχής με την υποστήριξή μας».